Måndagen den 25 mars 2019 - klockan 23:43
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Är alla medier till för alla?


Hedda Nylin 2018-02-07

Alla använder vi olika typer av medier. Under de senaste åren har de sociala medierna tagit allt större plats i våra liv. Studier visar att funktionshindrade använder sociala medier mindre än andra ungdomar men använder istället medier som tv och dataspel mer. Jag kan själv se att det bland mina kompisar är populärt att titta på tv och spela dataspel. Jag ser också att de inte så ofta lägger ut bilder på Instagram och Facebook som mina vänner som inte är funktionshindrade. Vad kan detta bero på?

Själv tittar jag ofta på tv. Jag använder tv-tittandet som ett tidsfördriv och ett sätt att slappna av och vila. Det krävs nästan inget av mig och ibland kan jag t.o.m göra något annat samtidigt som jag har tv:n på. Själv spelar jag inte dataspel särskilt ofta. Jag är inte så aktiv på sociala medier utan jag brukar titta på vad mina vänner lägger ut.

 I studier har man nyligen sett att självkänslan försämras hos unga när de använder sociala medier. Studier visar också att unga med funktionshinder blir mer utsatta på nätet. Det är dubbelt så många som har blivit elakt bemötta, mobbade och fotade mot sin vilja på sociala medier. Ska det verkligen behöva vara så?
 
Vad skapar de olika medierna för möjligheter?  När man har ett funktionshinder kan det lätt bli så att man inte umgås med så många. Ofta har funktionshindrade inte heller så många fritidsaktiviteter och det gör det svårare att få vänner. Det kan också bero på att man har svårt att ta sig ut på egen hand.
 
Jag kan tänka mig att funktionshindrade spelar dataspel ofta för att man känner att man då har samma förutsättningar som andra som spelar samma spel, alltså ett sätt att få känna sig som alla andra. Många spelar också online och då kan man umgås med personer från hela världen. Man får många spelvänner helt enkelt.
 
Jag tror att det lätt kan bli så att funktionshindrade sitter vid datorn och tv:n för mycket och att de umgås via en skärm istället för att umgås med personer i verkligheten. Det ser jag bland mina kompisar och jag kan själv hamna framför skärmen och tv:n för länge ibland.
 
Förr hade vi inte samma tillgång till olika medier. Då var man tvungen att ta sig ut för att träffa kompisar och det kunde å ena sidan innebära att det var för svårt för vissa och att det inte blev av och man blev isolerad och ensam. Å andra sidan var man mer tvingad att röra på sig. Medierna ger möjligheter och leder till att man inte känner sig så ensam, men kan också leda till att man blir mer stillasittande.

Jag tror att en orsak till att funktionshindrade inte använder sociala medier så mycket är för att man inte vill visa upp sig själv på samma sätt, att man inte är nöjd med sin kropp och att man inte har självförtroende nog att lägga upp bilder på sig själv. Kanske ärman rädd för att bli behandlad annorlunda och kanske är manrädd för hur andra ska se på en, att de bara går på det yttre. I sociala medier måste man visa upp sig och visa sitt yttre medan när man tittar på tv och spelar dataspel bara kan ta emot underhållning, vila, tävla med sig själv och andra och slappna av. Det är ingen som behöver ha en åsikt om ditt utseende utan man kan t.ex. spela dataspel lika bra eller bättre än en person utan funktionshinder.

Jag tror att dataspelandet har öppnat dörrar och gjort det enklare för funktionshindrade att umgås med andra och gjort att fler fått en större umgängeskrets. När man använder sociala medier sjunker självkänslan och för funktionshindrade tror jag att det blir i ännu större grad. Man har som funktionshindrad svårare att leva upp till samhällets kroppsideal. Det kan göra att man känner sig otrygg och inte vill använda sociala medier på samma sätt som andra. Eftersom funktionshindrade inte syns så ofta i sociala medier eller i andra medier känner man sig lätt utanför och annorlunda. Man har ingen att identifiera sig med. Man skulle känna sig mer som en i mängden om fler visade upp sig på sociala medier. Sociala medier skulle också kunna bidra till att öka kunskapen om olika funktionsvariationer.


Jag önskar att fler funktionshindrade skulle känna sig trygga på sociala medier och våga vara sig själva utan att oroa sig över vad andra ska tycka. Något som skulle underlätta är att man i samhället pratar öppet och mer om olika funktionsvariationer. Där har skolan en viktig roll och man behöver diskutera ämnet i alla klassrum genom hela skoltiden. Vem tar ansvar för detta?

 
 

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn