Tisdagen den 16 juli 2019 - klockan 10:48
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Delad stad
Angered möter Hvitfeldtska


Fadak Al-Juboori & Zeinab Sabbar Badir 2018-11-28

Elever från Angeredsgymnasiet och Hvidtfeldtska gymnasiet möts vid Nya Hovås
Bild:Torbjörn Johansson
Elever från Angeredsgymnasiet och Hvidtfeldtska gymnasiet möts vid Nya Hovås

SA2:or på Angeredsgymnasiet och Hvitfeldtska gymnasiet har tillsammans jobbat med en projekt som heter Delad stad. Angereds elever guidade Hvitfeldtskas elever i Angered, Hjällbo, Lövgärdet och Gårdsten och eleverna från Hvitfeldtska guidade Angereds elever i Hovås, Johanneberg, Näset och Guldheden.

Syftet med projektet var att eleverna skulle få en ny bild över nordost och sydväst, att kunna få en bättre förståelse och kunskaper om varandra. Många elever som går i SA2 på Angeredsgymnasiet hade aldrig besökt den sydvästra delen av Göteborg och likadant var det för eleverna på Hvitfeldtska gymnasiet. Trots detta hade eleverna från båda skolorna redan en bild över hur det såg ut i den del av staden där man aldrig satt sin fot trots pga fördomar.

Fördomarna som Hvitfeldtskas elever hade med sig om förorterna i Angered var ingen överraskning: kriminalitet, segregation och invandring. Angeredseleverna hade förväntningar på att Hovås-bor t ex skulle vara snobbiga och att de som bor i fina områden skulle ha en överlägsen attityd, men man såg inget av detta. Angeredseleverna hade förväntningar på att områdena skulle vara tysta och fina, och blev lite överraskade av att det var så väldigt lugnt, nästan inget av det liv och rörelse som präglar förorten.

Under arbetet med denna artikle väcktes frågan om fördomarna som nämns. Besannades dessa eller inte? Uppföljning kommer.


 

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara