Tisdagen den 20 augusti 2019 - klockan 04:56
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


En ängel från Orten
- Felicia Margineanu söker perspektiv


Rickard Strid 2017-09-30

Felicia ber om en bild med sin kamera.
Bild:Rickard Strid
Felicia ber om en bild med sin kamera.

Den 29 september tröttnar Felicia Margineanu på Bokmässan i Göteborg och lägger ut en trevare på sociala medier. Några timmar senare sitter hon på Petra Elios kontor tillsammans med inkallad personal och Angeredswebben. Det är stundens ingivelse och Felicia är på Angeredsgymnasiet.

Felicia Margineanu titulerar sig föreläsare, fotograf och social entreprenör. Kanske är hon för allmänheten mest känd för aktionen dagen efter riksdagsvalet 2010. Då samlade hon 10000 människor på Sergels torg för en demonstration mot rasism. Till Angeredsgymnasiet kommer Felicia för en helt annan insamling. Nu handlar det om bilder, fotografier av unga kvinnor i, efter vad Aftonbladet publicerat, Sveriges mest utsatta områden.

På Petra Elios rum berättar Felicia om sitt nya projekt Rostig kärlek. Projektet skulle kunna kallas en uppföljare till ett projekt Felicia initierade 2014 under titeln Förorten i media. Redan då handlade det om att ge en annan bild av förorten än den media vanligtivs tillhandahåller. I projektet Förorten i media höll människor själva i kameran. Nu, i nästa steg, väljer Felicia själv att hålla i kameran. I projektet Rostig kärlek åker Felicia runt till de platser som klassats som problemområden för att med sin kamera hitta en annan bild. Extra viktigt är det att lyfta fram kvinnorna, anser Felicia.

- När man rapporterar i medierna om förorten så pratar man antingen om moskéer som brinner, man pratar om mord, man pratar om män som mördar och det är det man lyfter och plockar upp.

Felicia är engagerad och visar i telefonen bilder som hon istället vill visa, en alternativ bild av "Orten" där kvinnan står i centrum.

Felicia visar bilder från Tjärna Ängar, Borlänge.
Bild:Rickard Strid
Felicia visar bilder från Tjärna Ängar, Borlänge.

Det handlar om att inte gå i fällan och lockas till att rusa den vedertagna bilden till mötes. Att inte leta upp och förstärka stereotyperna av förorten som betong och tuff attityd. Alla människor har platser som betyder något för dem. Varför inte fotografera dem där? Fotografens utmaning är att reproducera på ett sätt som inte begränsar genom att låsa fast i fördomar. Hur porträtterar man exempelvis Angeredsgymnasiet ur elevernas och personalens perspektiv?

Syftet är att fotografierna ska bli en kringresande utställning som lägger grunden för samtal och debatt. Något man "smackar" upp till folket för att bjuda in till diskussion som ger perspektiv.Petra och Felica rörde sig under fredagseftermiddagen runt i Angeredsgymnasiet på jakt efter bilder.
Bild:Rickard Strid
Petra och Felica rörde sig under fredagseftermiddagen runt i Angeredsgymnasiet på jakt efter bilder.

Felicia lyssnar av de närvarande i rummet och snart bestäms det att det är dags att ta en tur runt skolan. Petra utnämns till ciceron innan man bryter upp. Vår sista fråga till Felicia blir hur projektet ska drivas i land.

Felicia förklarar att projektet Rostig kärlek drivs genom föreningen Margineanu Academy och att bilderna hon samlar kommer att tas just denna fredag och kommer att ingå i fotoutställningen tillsammans med bilder från andra orter bland de mest utsatta. Målet är att utställningen ska vara klar nästa år för att så effektivt som möjligt användas i samband med valåret.

Slutligen skuggar jag Felicia och Petra ner genom mittkorridoren. Det är tydligt hur Felicia letar efter bilder och efter att ha kommit ut ut nere vid idrottshallen och satt riktningen mot aktiviteter utanför Angereds Arena avslutar vi med en bild som Felicia själv hittar. Det är platser man själv gillar man ska fotograferas vid tänker jag och tar en bild.

Senare på eftermiddagen får jag höra att det blev fotografier uppe på Arenans tak. Om vi får se dem i Rostig kärlek återstår att se.

Felicia Margineanus hemsida

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara