Torsdagen den 27 juni 2019 - klockan 06:09
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Svar kring miljöarbetet inom Angeredsgymnasiet


James Buss 2018-06-08


Jag intervjuade Zigge och skickade frågor till Roger Bloom angående miljön och miljöarbetet på Angeredsgymnasiet, för att man ska få en bild av hur de tänker kring ansvar samt lösningar kring miljön. Vi var en miljöcertifierad skola, men inte längre, för att skolan inte har tidsmässiga resurser för att förnya miljöcertifieringen.

I fråga om sophantering och återvinning sa Zigge att skolan har ett återvinningsrum där det återvinns väldigt mycket, det finns också bingar för allt möjligt, till exempel papper, metall m.m. Men han tycker att inte tillräckligt många bryr sig.


Roger’s svar var att Renova tar hand om alla sopor, och att vi slänger eller förbränner mer än vad som återvinns. Skolan sorterar soporna och de har ett bra system i soprummet och ett bra avtal med Renova kring kretslopp och vatten. Han tycker det är tråkigt att man inte kan sortera elevernas avfall.


Roger skriver “Vårt första mål är att minska vår pappersförbrukning genom ett nytt system för våra kopiatorer där alla utskrifter sparas på en lokal server innan de skrivs ut via inlogg med sitt passerkort på skrivaren. Detta system ska starta i höst är det tänkt”.

Zigge tänker att mer papper än någonsin slängs och att nästan alla prov är på papper. Han tycker att man istället ska ha allt digitalt. Roger säger att på vissa toaletter har skolan handtorkar och att lärarna försöker jobba digitalt.


Både Roger och Zigge säger att eleverna inte slänger maten för de inte gillar det, utan att de lägger för mycket mat på tallriken och då blir det mycket rester kvar. De tycker det är väldigt onödigt.


Alla inköp kontrolleras men Roger tycker att vi ska göra mindre inköp. Alla bär ett eget ansvar för miljön och sina ekologiska fotavtryck, som kök, städ, vaktmästeri. Just nu är det Roger som bär detta ansvar, men han tänker att all övrig personal bär också ett ansvar att följa de riktlinjer kring återvinning, släcka lampor, stänga fönster inför hemgång och med mera.


Roger tänker att man kan minska energiförbrukningen genom att släcka efter sig, och stänga av apparater som inte använder AC och se över ventilationssystem och bara köpa produkter med låg energiförbrukning.


Enligt Roger borde man tillsätta en miljögrupp på skolan som består av både personal och elevrepresentanter.

Zigge säger att vuxna ska visa barn och yngre det här med återvinning och att man inte förstör miljön.

 

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara