Söndagen den 18 augusti 2019 - klockan 02:42
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Läraren Petra Elio fortsatte jobba på sin gamla gymnasieskola


Nega Zand & Vanessa Carbin 2012-09-20

Idag fortsätter Nega Zands och Vanessa Carbins artikelserie om före detta angeredselever med en som verkligen har perspektivet på att spela olika roller på Angeredsgymnasiet. Svenska 2-läraren Petra Elio, snart mamma och en av Sveriges allra första samhällspedagoger, var nämligen elevrådsordförande på Angered under två tredjedelar av sin egen studietid.  Och nu är hon tillbaka som lärare, om än barnledig sådan,  med bättre förståelse än de flesta av hur det är att plugga här.


Petra Elio är den gamle elevrådsordföranden som valde att jobba vidare på Angeredsgymnasiet efter lärarexamen.
Bild:Torbjörn Stenson
Petra Elio är den gamle elevrådsordföranden som valde att jobba vidare på Angeredsgymnasiet efter lärarexamen.

Petra  är född och uppvuxen i Hammarkullen. Där bodde hon tills hon fyllde 24 år.   

 -- Sedan flyttade jag till Frölunda med min familj, mamma, pappa, 2 bröder, 3 systrar och man och vi är syrianer. Men jag är född här.

Varför valde du att börja på Angeredsgymnasiet?

--För att det var nära, och jag hade många vänner som gick där och mina syskon hade också gått där. Min storebror och storasyster, båda storebröderna. Och dom var jättenöjda.

 Vilket program gick du på?

 --Jag gick på samhällsvetenskapsprogrammet, med inriktning samhällskunskap.

 Vad gjorde du efter gymnasiet?

 --Efter gymnasiet så jobbade jag ett halvår. Sedan så började jag studera till gymnasielärare. Jag har studerat i 5 år samhällskunskap och samhällspedagogik. Och nu har jag läst till svenska som andra språk. Dessutom så jobbade jag vid sidan om.

 Varför blev du lärare?

--Jag har alltid tyckt att det är roligt att hjälpa människor, och det gör man ju genom att vara lärare. Vi undervisar ju inte bara, utan det finns mycket mer man gör och sedan så hade jag så bra lärare som inspirerade mig. Jag tänkte att det var roligt, så jag vill ju också hjälpa ungdomar och det är jätteviktigt med skolan och att nå ut till dem som kanske känner att dom inte orkar med detta själva och att det är för svårt. Allting går om man verkligen vill och har rätt människor som hjälper en.

Vad tror du att dina elever tycker om dig?

 --Jag tror att dem tycker att jag är en bra lärare, samtidigt som jag är  ganska sträng. För det har jag ju fått höra, men det är positivt det med ibland. Men annars tror jag faktiskt att de är väldigt nöjda.

Vad tycker du om ditt jobb?

--Nu har jag jobbat som lärare i 2 år på Angered och det är jätteroligt, men det är också en utmaning. Det är det att jobba som lärare för du träffar olika människor och möter deras behov och utgår ifrån dem, men det är väldigt roligt.

Vad är ditt starkaste minne från Angered?

--Jag har ju haft det väldigt roligt här, jag har ju massa minnen. Jag var elevrådsordförande också, starka minnen är ju att det alltid har varit så bra lärare här. Och man har alltid någon att vända sig till. Det har varit kul och det har varit bra lärare.

Umgås du med någon från Angeredsgymnasiet?

--Ja, jag umgås till exempel med en som heter Hawjin och som gick här och är jurist nu. Så vi umgås ju mycket. Sedan umgås jag med några andra som gick i parallellklassen och så också. Det gör man, man har fortfarande god kontakt, och det är därför som det är så kul att jobba här också, för nu är jag ju lärare till småsyskonen till kompisar och man känner igen många och det är väldigt hemma för mig.


Petra (t h) som engagerad Angeredselev
Bild:Wolfgang Roosch
Petra (t h) som engagerad Angeredselev


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Sök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara