Söndagen den 18 augusti 2019 - klockan 02:40
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Proffsfotografen Ciprian gillar
att undervisa ungdomar i foto


Nega Zand & Vanessa Carbin 2012-11-21

Ciprian Gorga är inte bara fotolärare på Angeredsgymnasiet. Han tog själv studenten här i slutet av 1990-talet och under den tiden grundlade han sitt fotointresse som idag lett till att han driver ett framgångsrikt fotoföretag när han inte jagar fotoelever på skolan med önskemål om fantasifullare motiv, bättre skärpa, högre upplösning och snyggare ljusförhållanden i bilderna.

 

Frilandsfotografen Ciprian Gorga driver eget fotoföretag när han inte undervisar elever på Passion Film och Foto.
Bild:Nega Zand
Frilandsfotografen Ciprian Gorga driver eget fotoföretag när han inte undervisar elever på Passion Film och Foto.

Berätta om din bakgrund, uppväxt och familj?

--Jag är född i Rumänien, och kom hit till Sverige när jag var 10 år. Jag har bott några år i Småland, och därefter i 15-16 år i Göteborg. Jag har en dotter och en sambo, som förresten också gick på Angeredsgymnasiet.

Varför valde du Angeredsgymnasiet?

--Jag flyttade till Gårdsten året jag började i gymnasiet. Och det var nära till gymnasiet och jag ville gå på mediaprogrammet som fanns på skolan på den tiden.

Tycker du att det är kul att vara lärare?

--Ja, det är kul.  Du undrar kanske varför? Jo, därför att jag alltid har tyckt om att undervisa och att dela med mig av mina kunskaper. Och att skapa intresse för vad jag tycker om, nämligen foto då. Om andra tycker att det är kul att hålla på med foto så får jag något tillbaka och det är kul.

Vad gjorde du efter gymnasiet?

--Efter gymnasiet så jobbade jag ett år med film på bio. Efter det utbildade jag mig 5-6 år, samtidigt som jag jobbade extra med foto.

Vad fick dig att bli intresserad av fotografi?

--De var ett intresse jag fick när jag var liten, min pappa jobbade på bio och tog  ofta med mig på sitt jobb så jag kollade mycket på film. Så jag tror det var därifrån jag fick mitt intresse.  Det var inte foto jag ville jobba med egentligen, det var mer film, jag ville göra filmer. Så började jag foto på gymnasiet  och fastnade där.

Du jobbar på GP också – hur kommer det sig?

--Jag har ett eget företag som frilandsfotograf  och GP är en av mina uppdragsgivare. Jag jobbar för GP för att de håller på med det jag gillar att göra och det är bildreportage.

Vilken högskola gick du på?

--Jag gick på Högskolan för fotografi och film som ligger här i Göteborg.

Varför blev du lärare på Angeredsgymnasiet då?

--Jag fick en förfrågan om jag ville börja här som passionslärare i foto. Och jag har alltid haft en liten önskan om att komma tillbaka till  Angeredsgymnasiet och undervisa. Och bara prova på och se om det är roligt och om jag klarar av det.

Vad har du för intressen förutom foto?

--Jag gillar verkligen att titta på film väldigt mycket, så jag får väl säga film då.

Hur går det med ditt företagande då?

--Det går bra, jag fotograferar som frilans, vid sidan av mitt läraryrke. Jag har en del kunder som jag jobbar för och som gör kundtidningar och  facktidningar och annat. Så det är den typen av jobb jag gör.

Har du jobbat utomlands?  Var och hur var det iså fall?

--Jag har gjort några jobb utomlands, gjorde några jobb för GP där jag åkte till Istanbul och Berlin bland annat.

Vad tror du att dina elever tycker om dig?

--De tycker säkert att jag är ganska allvarlig ibland, och ibland kan jag ha skoj med dem och skratta. De vet att jag ställer höga krav och att jag vill att de ska göra sitt bästa.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Sök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara