Onsdagen den 23 januari 2019 - klockan 08:58
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


"Det lättaste var att trycka på recordknappen"


James Buss 2018-04-25

Yoel/Chonto
Bild:Julia Klasson
Yoel/Chonto

Jag har träffat och intervjuat Yoel vars artistnamn är Chonto, vi träffades i Angeredswebbens redaktion för att veta vad han gör för nåt och vad han tycker om hiphop. Yoel har hållt på med hiphop i ungefär ett år och jobbar med en producent och en annan artist vars namn är Abukar som har jobbat inom hiphop i fem år. Yoel har förut spelat med artisten Flame i Valhalla.


Han och dem han arbetar med brukar gå till studion under raster, det finns inga bestämda tider, och när de är i studion brukar Yoel och Abukar jobba mest med texter och flow. Producenten använder ett program som heter Logic för att göra beats och instrumentaler, eftersom enligt Yoel, så är att göra själva bakgrundsmusiken och justera ljud och m.m. “next level”. Sen när de är färdiga med texten och bakgrundsmusiken så spelar de in det och sedan marknadsför de sången.

Yoel säger att kärnämnena man måste ha för att musiken ska “smaka” bra är bra flow och bra text, man måste se till att man får ut det man vill säga. Han säger “Jag har den här uppfattningen att alla kan rappa”, men att kunna rappa är inte något som bara kommer “sådär” det är något man måste träna på, tycker han. Till exempel tränar han i duschen, så det går att träna var som helst.


Han skriver sina texter på både engelska och svenska. Det är lättare för honom att få ut budskapet på engelska än på svenska, därför så skriver han ibland texten på engelska och därefter översätter det till svenska.

Yoel tycker att de enda sakerna man behöver för att börja är viljan och att man tar det på allvar, alltså man ska brinna för det och då “får man igång folk”. Texten ska handla om ens bakgrund och det man går/gått igenom, för då finns det mer känsla i sången enligt honom. Han vill att de som lyssnar på musiken ska bli glada och bli nyfikna på nya släpp samt att de förstår budskapet, vilket är att han vill förändra saker i samhället, som t.ex. att minska trakasserier och segregation. Han tycker det finns för mycket gangstermusik i hiphop och vill därför att andra inte ska behöva växa upp med sådan musik, utan istället växa upp med mer glad musik.


När jag frågade honom om vad han tycker är lättast med hiphop, så skrattade han och sa: “Det lättaste var att trycka på recordknappen”.

 

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Tahereh, Hanna, Olle, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn