Måndagen den 25 juni 2018 - klockan 17:54
Förstasidan
Artiklar
   

Ny i Sverige och konstvärlden
Inspirerat med Språkintroduktion från Angeredsgymnasiet


Rickard Strid 2017-05-01

Galleri Bazar visar ett trettiotal alster från elever på Angeredsgymnasiet.
Bild:Rickard Strid
Galleri Bazar visar ett trettiotal alster från elever på Angeredsgymnasiet.

Den 29 april öppnar Heidi Marquardt upp dörrarna till Bazar Grunden. Det är dags för vernissage efter ett års arbete tillsammans med eleverna på språkintroduktion på Angeredsgymnasiet. Vernissage för en utställning som hänger till den 24 maj.

I Grunden Grand Bazars lokal, på Andra Långgatan 46, ligger Galleri Bazar. Sayam Chortip berättar att galleriet är relativt nytt och tar emot både etablerade och amatörkonstnärer. Lokalen är hemtrevlig och det bjuds på popcorn och alkoholfritt bubbel. Längs med väggen på vänster sida hänger det knappt trettiotal bilder som just för tillfället utgör utställningen. På Angeredsgymnasiet ligger ytterligare ett trettio-tal elevverk som inte riktigt fått plats på Bazars väggar.


Heidi Marquardt är stolt över elevernas prestationer.
Bild:Rickard Strid
Heidi Marquardt är stolt över elevernas prestationer.

Heidi berättar i utställningens informationsblad om bakgrunden till utställningen och hur eleverna låtit sig inspireras av bland annat konstnärer som Wassily Kandinsky, Van Gogh och Yayoi Kusama. Eleverna på Sprint går sina första förberedande kurser på Angeredsgymnasiet för att komma in i samhället och öva sin svenska. Bildspråket blir ett komplement där eleverna får uttrycka sig genom färg och form.


Ali Reza till höger hoppas målningarna ska sälja.
Bild:Rickard Strid
Ali Reza till höger hoppas målningarna ska sälja.

Just Ali Rezas bild är inspirerad av den japanska konstnären Yayoi Kusama. I sitt skapande utgår Kusama och tänker runt pumpans kraft. Att växa trots svåra omständigheter. Ali berättar att det var lätt att måla den tavla han bidrar med till utställningen. Pumpan står för kraft men också svårigheter människan möter. Förhoppningsvis kan vi vara här idag och hjälpa till att sälja så många målningar som möjligt, fortsätter han. För trehundra kronor finns möjligheten att få en print av de bilder man kan se på väggarna. Allt överskott från försäljningen går till behövande genom föreningen Ensamma Barn som drivs av Angeredsgymnasiet.


När vi går runt och tittar på bilderna ser man tydligt pumporna och växterna i tavlorna som sjuder i varma färger. Det är tydligt att eleverna arbetat med olika tekniker och jag kommer plötsligt ihåg hur jag tvärs över innergårdarna, genom fönstrena på Angeredsgymnasiet sett dessa blommor och pumpor projicerade på väggarna medan eleverna kalkerat dem.


När jag går vidare ner mot Andra Långgatans skivbutiker och förbi människor som just denna dag köar för ett specialsläpp av 2000 par Cream White, tänker jag på hur olika världar kan se ut. På Galleri Bazar har just ett gäng nyanlända nykonstnärer gett mig en härlig start på våren. Gå ni också och se utställningen!

Lyssna till en Galleri Bazars pod om utställningen.

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

webbtv knapp


Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Emil, David, James, Anton , Kridsada, Liana, Synnöve, Tahereh, John , Julia, Aida, Hedda, Torbjörn, Rickard, Pontus, Viktor