Tisdagen den 20 augusti 2019 - klockan 04:55
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Hemmakänsla för
kändislaget i VM


Argon Omarson 2017-01-27

Delar av den somaliska hejaklacken från EK2 tillsammans med flera av landslagsspelarna från det somaliska laget.
Bild:Carin Örn
Delar av den somaliska hejaklacken från EK2 tillsammans med flera av landslagsspelarna från det somaliska laget.

Med en skön hemmaklack på läktaren lyckades det populära somaliska landslaget i bandy plötsligt göra sin bästa match hittills i årets Bandy-VM. Förlusten mot Estland stannade vid 0 - 10 jämfört med de tidigare resultaten 0 - 15 mot Kanada, 0 - 20 mot Tjeckien och 3 - 16 mot Nederländerna. Resultatförbättringen tror Najma Salad i EK2 beror helt och hållet på att hela hennes klass från Angeredsgymnasiet var på plats i Trollhättan för att heja fram laget med flaggor, tröjor, halsdukar, huvuddukar, specialsydda klänningar och ljusblå somaliska accessoarer.

-- Vi hörde att de fick mycket större publikstöd när vi kom dit, jämfört med de andra matcherna, berättar Najma, vars klass till hälften består av just somalier.
-- Så vi tror att vi hjälpte till att skapa hemmakänsla helt enkelt.
Klasskamraten Fardowsa Iid kom till exempel i specialsydd flaggklänning, Abdullahi Abdullahi i landslagströja och Maida Ali vecklade ut en stor somalisk flagga på läktaren i Slättbergshallen där B-VM spelades i veckan. Och med hjälp av tillresta landsmän och landsmaninnor från när och fjärran fyllde de läktaren med glada och uppmuntrande tillrop för de ljusblå hjältarna som blivit världsberömda genom Filip Hammars och Fredrik Wikingssons feelgoodfilm "Trevligt folk" som var med när det somaliska bandylandslaget skapades för bara fyra år sedan. Den sändes också som TV-serie i Kanal 5 2016. http://www.filipandfredrik.com/sv/
--Man får ju tänka på att de andra lagen i VM kanske stått på skridskor sedan spelarna var fyra år. Våra spelare har som mest åkt skridskor i fyra år, säger Mohamed Oog som också ingick i hejaklacken.
Det var klassens verklige bandyentusiast, Gustav Arvidsson, som själv håller på IFK Vänersborg och lirar bandy regelbundet i Trollhättan, som tog initiativ till bandyresan när han såg att det populära landslaget från Somalia skulle spela hemma i Trollhättan.
-- Det var jättekul att Gustav ordnade den här resan, säger Maida Ali som också tackar alla klasskamrater som ställde upp och hejade på laget.
-- Faktum är att det var elevkårens ordförande Marius Pruteanu tillsammans med Rebecca Grahn och Stefan Stojanovski som hördes allra mest och tog ledningen i klacken. Och de är ju inte ens somalier. Mer om laget finns att läsa på http://www.somaliabandy.com

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara