Valfri text
Måndagen den 28 juli 2014 - klockan 14:19
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Olika recept på chokladbollar


Kevin Aiderfors 2011-11-07

Chokladboll, kokosboll, negerboll eller havreboll är ett klotformat, ogräddat bakverk, och huvudingredienser är matfett, havregryn, socker och kakao. Chokladbollar är vanliga som hemmagjorda godsaker och ingår i standardutbudet på svenska caféer.
Förut kallade man det för "Negerboll" men nu när rasismen är så stor i Sverige så kallar man det för Chokladboll.

Chokladbollar med O´boy
Färdigt på: 10 min

Ingredienser:
200 g margarin eller smör
2 dl socker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1 msk cacao
3 msk O'boy
4 msk kallt starkt kaffe
Pärlsocker för rullning (cocosflarn för de som inte vill ha så mycket sött i)

Gör så här
1. Blanda alla ingredienserna utom kaffet och pärlsockret/kokosflarnen i en skål.
2. Tillsätt kaffet och blanda alltihop till en smet.
3. Forma smeten till bollar, cirka 3-4 centimeter i diameter och lägg dem på ett fat. Ta gärna hjälp av en sked, så går det lite lättare att rulla.
4. Rulla sen bollarna i pärlsocker eller kokos och lägg dem på ett fat.

Receptet räcker till mellan 25 och 40 st bollar, beroende på storlek.
____________________________

Chokladbollar med touch av nougat

Ingredienser:
100 g smör
1 dl socker
3 msk nutella
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
4 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
Kokosflingor
Gör så här
Smält smöret i en kastrull.
Smula sönder havregrynen (en stavmixer är bra till detta).
Rör ihop socker, vaniljsocker, kakao och havregrynen i en bunke. Tillsätt kaffet, nutellan och det smälta smöret. Rör om till en fin massa och ställ in i frysen i ca 15 minuter tills det stelnat lite.
Forma bollar och rulla i kokosflingor.
Låt chokladbollarna ligga i kylskåpet en stund så att dom stelnar lite.
____________________________

Chokladbollar med jordnötssmör
ca 20 st

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
2+1 dl kokosflingor
1 1/2 msk kakao
2 tsk sukrin
1/2 krm stevia
2 msk jordnötssmör
50g smör
Blanda alla ingredienser och forma små bollar. Rulla sedan i kokosflingor. Förvaras i kylen.
__________________________

Chokladbollar med lakrits

Ingredienser:
100 g margarin
1,5 dl florsocker
2 msk kakao
2,5 - 3 tsk lakritspulver
1 tsk vaniljsocker
4 dl havregryn
3 tsk vatten eller kallt kaffe (eller blandat)
0,5 dl kokos

Blanda alla ingredienser och rulla chokladbollar.

Rulla i t.ex. kokos eller pärlsocker eller kanske kan lakritsströssel passa?

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut






Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Kalender

aNYtimes
Ansvarig utgivare:   Emilie Nygren
Webmaster:   Emilie Nygren