Old School: Daniel Segerfeldt


Jimmy Höglund 2007-11-23


I vår första artikel i serien om gamla södrahjältar berättar Daniel Segerfeldt om hur det gick till när han värvades till Södra. Vidare får ni höra hur det var att spela i J-Södra i början av 80-talet och vem Daniel tycker var den stora stjärnan i laget då han var aktiv. Numera är Daniel väldigt aktiv inom föreningen som klubbens första klubbdirektör.

Södraklubben ger er: Daniel Segerfeldt.

Namn:
Daniel Segerfeldt

Antal säsonger (vilka år):

1982 - 1985

Moderklubb:

Stenstorps IF (Skaraborg)

Övriga klubbar:

Stenstorps IF, IFK Falköping, J-Södra IF, Östra SK, Hagapojkarna IF och Bankeryds SK

Nummer på ryggen:

1 eller 21

Vad gör jag idag:

Klubbdirektör i J-Södra

Du gjorde din första a-lags säsong i J-Södra 1982. Kommer du ihåg när du debuterade?

Ja! Bortamatch mot IFK MOTALA första höstomgången ’82. Behöver jag tillägga att det blev vinst…Dock inte min förtjänst !

1982 var det meningen att ni skulle springa hem trean för att ta er tillbaka till tvåan. Hur minns du säsongen som sådan?

Säsongen i dess helhet var bra…

Min först säsong var, som du skrev 1982. Det var stort för mig. En hel massa hände mig vintern 81-82. Hela hösten ’81 hade jag tränat med Tidaholms GIF med av Södraiter välbekant tränare, nämligen Christer Swärd, tidigare spelare i J-Södra på 70-talet. Jag hade även varit i Degerfors i nästan två veckor i december, men när J-Södra och Lasse Sandgren ringde, var det inget svårt beslut. Det gick väldigt fort från det att jag fick telefonsamtalet till att all var klart ! Jag flyttade från ett litet samhälle, Stenstorp, till ”stora staden”, egen lya, nytt lag och nytt jobb.

J-Södra året dessförinnan trillat ur div II södra, som det hette då och hade naturligtvis ambitionen att ta sig tillbaka omedelbart. Endast en spelare lämnade J-Södra inför ’82, men det var inte vem som helst; Tommy Freij som gick till Allsvenska Halmstads BK. Gary Watson hade anbud från nästan hela Allsvenskan, men valde att stanna i Södra.

Jag spelade mest i Allsvenska B-lagsserien, som det hette då, men fick chansen på hösten när målvaktskollegan Mikael Tugetam skadade okbenet i en träningsmatch mot Oddevold.

Jag tyckte laget gjorde nästan allt rätt under min första säsong. Alla ville ju slå
J-Södra men få lyckades. Enbart tillfälligheter grusade våra förhoppningar om en snabb comeback. Gary Watsons straff i stolpen borta mot Gullringens IF i näst sista omgången var vad som avgjorde serien till förmån för Linköpings FF

Ni slutade tvåa 1982 och du fick stå 6 matcher enligt statistiken. Du och Mikael Tugetam kamperade ihop som målvaktspar och året efter fick du stå merparten av seriematcherna. Vad skiljde er åt som målvakter?

Mikael var stor, ståtlig och stark med starkt psyke !
Då jag var mindre till växten, levde jag mycket på min speluppfattning och spänst

Säsongen 83 började Micke, men efter 5 matcher fick jag chansen. Det gick bra för mig och jag fick fortsätta säsongen ut…Att det gick sämre för laget som helhet det året kan vi ta en annan gång…

Det vimlade av sköna lirare i J-Södra på åttiotalet som än idag är ihågkomna som ”stjärnor”. Vem var den stora stjärnan när du var aktiv i klubben?

Jag anser att Gary Watson var den stora stjärnan. Gary var en typiskt engelsk ”striker” – bra med båda fötterna, genombrottsstark, fantastisk huvudspelare och en strålande timing. Till detta skall läggas en otroligt stor arbetskapacitet ! Gary hade en oslagbar kombination i individuell skicklighet, effektivitet framför målet och en enorm arbetskapacitet. Kopplar du sedan på hans stora vinnarskalle så har du Gary sammanfattad !

En omöjlig fråga kanske men om du fick plocka ut ditt drömlag från din Södrakarriär hur skulle det se ut då?


Då jag inte sett alla skickliga spelare i J-Södra genom tiderna, så har jag att ta ut ett lag med J-Södraspelare som jag själv på ett eller annat sätt spelat med eller emot.” Uppställningen blir 4-4-2;

MÅLVAKT: Gert Hansen
YTTERBACK: Willy Fendrich & Tomas Ek
CENTRALA BACKAR: Hans Lück och Lars-Erik Andersson
YTTERMITTFÄLTARE: Goran Zelenovic & Krister Frejdh
INNERMITTFÄLTARE: Ante Jankovic & Mats Bjerenius
FORWARDS: Gary Watson & Kent Henriksson

När man tittar tillbaka i tiden så märker man att publikintresset inte var större på åttiotalet än vad det är idag. Hur upplevde du intresset kring J-Södra på din tid?

Det var lite av en chock när jag kom från Skaraborg och spel i IFK Falköping (div III) samt Stenstorps IF (div IV). Att fotbollen var stor i Jönköping var ingen överraskning för mig, men att fotbollen i Jönköping var SÅ STOR. Det talades fotboll i alla hörn, tycktes det !

Alla vet att du verksam inom J-Södra idag och är klubbens klubbdirektör. Hur såg organisationen ut när du spelade?

Då sköttes det mesta av föreningsarbetet på ideell basis. Tommy Henriksson var ordf och tillika sportansvarig. Ove Lago var kanslist och vi hade en heltidsanställd ungdomsledare. Tränaren Sonny Nordqvist arbetade 100 % vid sidan av träneriet och vi tränade 4 dagar i veckan. Skillnaden är stor jämfört med idag !

Vem betydde mest för dig inom klubben när du verksam där?

Utan tvekan ”still-going-strong” LASSE SANDGREN. Han var då som nu målvaktstränare men han var så mycket mer för mig; Jag var, som sagt, ny i sta’n & inte speciellt gammal, men Lasse tog hand om mig och jag kunde alltid vända mig till Lasse om jag hade funderingar och problem…

Har du fortfarande kontakt med några spelare från din aktiva karriär i klubben?

JA, absolut för att nämna några; Christer Linusson, Micke Andersson, som jag jobbar tillsammans med, Ante Jankovic, Peter Lundberg, Tomas Ek, Mats Bjerenius, ”Totto” Arnklint, Per Hellström, Willy Fendrich…Ja i stort sett hela laget har jag fortfarande kontakter med ! Vi hade en mycket stark sammanhållning ’82

Om du fick plocka in en spelare från din karriär in i nästaårs superettanlag. Vem blir det då?

Gary Watson, utan tvekan…Vilken striker !!!!

Vi tackar Daniel för intervjun!

Vill du läsa om aktuella säsonger?

Följ hela vår resa genom om J-Södra genom tiderna här

Bild:Jimmy Höglund


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






tillsammans

---------------------------------
J-SÖDRA I SUPERETTAN
2006 - 2013
Här hittar du all fakta kring J-Södras säsonger i Superettan.

MÅLSKYTTARNA
SPELARNA
MATCHERNA
PUBLIKSIFFROR
DOMARNA
MOTSTÅNDARMÅLEN

vadret


Södrasajten.se on Facebook
chatten2

twitterlayout2

ÅRETSSPELARE


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

SÖDRASAJTEN.SE
Oberoende opinion © 2007- 2015
Ansvarig utgivare: Jimmy Höglund