Old School: The Frejdh Brothers


Jimmy Höglund 2008-09-07


Det började med en jätte succé 1979. Då värvade J-Södra Tommy Frejdh från Tidaholm men det var nog inte många som trodde att den då 21-årige Tommy skulle göra succé.

J-Södra hade haft Tommy Frejdh under uppsikt men med tanke på att hans Tidaholm satsade framåt så brydde sig inte ens J-Södra att kontakta honom. Men efter ett tips till dåvarande Södraordsföranden Torbjörn Nilsson så framkom det att Tommy kommit in på lärarhögskolan i Jönköping. – Jag ringde till Tommy direkt. I och med att han kom in på skolan stannar han i Jönköping minst två och ett halvt år. Då är det naturligt att han spelar för oss istället för att resa fram och tillbaka, berättade Nilsson till Jönköping i samband med övergången. Tommy Frejdh behövde inte fundera särskilt länge innan han bestämde sig för J-Södra.

- J-Södra är bara att gratulera, kommenterade Tidaholms tränare och förre Södraspelaren Christer Swärd.

Tommy hade gjort en enastående säsong med Tidaholm i div III och rankades som seriens bästa spelare tillsammans med Skövde AIK:s Janne Nissmo.

Debutåret i Södratröjan blev alltså en succé för mittbacken Frejdh. I seriepremiären hemma mot Derby tog Tommy plats som mittback bredvid islänningen Jon Petursson och det blev både mål och seger för Tommy och hans J-Södra. Efter bara 90 sekunder av matchen hade Tommy presenterats sig för hemmapubliken och även fått göra sitt första seriemål i den gröna tröjan. Matchen slutade 1-0 efter en typisk premiärmatch. –Visst var jag lite nervös, erkände Tommy efter matchen men han fick idel lovord för sin debut.

Ju längre serien led desto bättre och viktigare blev Tommy för J-Södra. Totalt missade Tommy bara en seriematch 1979 och på de 25 matcherna han spelade gjorde han fyra mål.

J-Södra slutade femma och det var ett godkänt år. Tränaren Bosse Axberg fick en behagligare resa än året dessförinnan då man slutade nia. Tommys fyra fullträffar gjorde att han blev Södras tredje främsta målskytt. Mats Bjerenius gjorde 10 mål och Anders Wiktorsson gjorde 5 stycken.

Inför säsongen 1980 skulle J-Södra värvar ännu en Frejdh:are. Storebror Krister skulle nämligen värvas från division 5 (!) laget Fröjered. En till synes överraskande värvning men Krister skulle visa belackarna vilken viktig spelare han skulle bli för J-Södra.

Krister hade innan han kom till Jönköping varit nära en övergång till Tidaholm, där Tommy då spelade.
- Dem var på mig och ville att jag också skulle spela för IFK Tidaholm när Tommy gick dit för tre år sedan men det blev liksom inte av, berättade Krister för Jönköpings Posten efter värvningen.

Istället blev det spel med brosan i div II och med J-Södra. Krister var dock osäker på hur han skulle klara sig på elitnivå och hade inga jätte förhoppningar på att bli ordinarie i laget.

När så premiären skulle äga rum fanns både Tommy och Krister med i premiärelvan. J-Södras tränare Bosse Axberg spelade med en 4-3-3 variant där Tommy spelade högerback och Krister fick den rollen han ville ha, en vänsterplats i anfallet.

-Krister har fått en roll som passar honom. Han har kommit väldigt fint in i laget. Han är inte minst mycket målfarlig, förklarade Axberg sin uttagning.

Premiären mot Örgryte slutade 1-1 efter sen kvittering av inhopparen Anders Persson.

Bröderna Frejdh blev mer och mer viktiga för J-Södra och Krister blev än mer viktig då anfallskompisen Mats Bjerenius blev knäskadad under våren.

Krister gjorde totalt 10 mål under sitt debutår och med det vann han den interna skytteligan. Krister fick också en plats i det ”allstar lag” som tränarna röstade fram.

J-Södra hade en allsvensk plats i siktet och var med i racet tills Örgryte släckte förhoppningarna. I den jämna tabellen vann sedermera Örgryte medan J-Södra ”bara” blev sjua. Då ska man ändå veta att det bara skiljde tre poäng mellan lagen…

För Tommy blev det här en något mindre framgångsrik säsong. På 24 matcher blev det inte ett enda mål och det kanske berodde på att han denna säsong fick spela som ytterback.

1981 blev sedan ett dystert år för hårdsatsande J-Södra. Efter Bosse Axbergs flytt tog Weine Vallinder över och det blev ingen större succé. Laget slutade på negativ kvalplats och i den inledande kvalmatchen slog man ut Gammelstads IF med totalt 5-3 (Krister gjorde ett mål). I den helt avgörande kvalmatchen stötte man på IFK Malmö och IFK vann med totalt 1-0 efter ett mål av Tommy Hansson i IFK’s hemmamatch. Därmed blev det nedflyttning för J-Södra.

För bröderna Frejdh skulle det också bli sista säsongen som de spelade tillsammans. Tommy var en jagad man och till slut blev det allsvenskan och Halmstad BK som ny klubb. Tommy gjorde totalt 75 seriematcher för J-Södra och totalt 7 mål.

Krister fanns dock kvar i J-Södra och under hans andra år här blev det ännu fler mål, hela 14 stycken. Med detta blev han ändå ”bara” trea i den interna skytteligan efter makalösa Gary Watson (21) och Mats Bjerenius (19).
Trots att J-Södra öste in mål denna säsong så blev det ändå bara en andra plats efter Saab från Linköping.
För Kristers del blev 1982 sista säsongen i klubben. Facit på dessa framgångsrika säsongerna blev 73 seriematcher och hela 30 mål. Under hela J-Södras 80-tal är det bara tre spelare som mäktat med fler mål än Krister: Gary Watson, Mats Bjerenius och Goran Zelenovic.

*****

Denna artikel har tidigare publicerats i Goran&Gary #2-2008







Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






tillsammans

---------------------------------
J-SÖDRA I SUPERETTAN
2006 - 2013
Här hittar du all fakta kring J-Södras säsonger i Superettan.

MÅLSKYTTARNA
SPELARNA
MATCHERNA
PUBLIKSIFFROR
DOMARNA
MOTSTÅNDARMÅLEN

vadret


Södrasajten.se on Facebook
chatten2

twitterlayout2

ÅRETSSPELARE


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

SÖDRASAJTEN.SE
Oberoende opinion © 2007- 2015
Ansvarig utgivare: Jimmy Höglund