Old School: Hans Lindbom


Jimmy Höglund 2009-09-19


Antal säsonger i J-Södra: 3 år Övriga klubbar: Tranås Bois( moderklubb) Östers IF, Åtvidabergs FF, Halmia, Huskvarna Södra, Råsunda IS Nummer på ryggen: 5( lite osäker)

Om vi börjar från början. Hur gick det till när du värvades till J-Södra?


Ingvar Svensson (tränare) värvade mig.

Minns du din debutmatch i den gröna tröjan?


Jag tror det var mot Halmia.

Under hela din Södrakarriär spelade ni i den nästhögsta serien, div II. Ni var ett topplag men nådde inte riktigt ända fram. Var det ett misslyckande att J-Södra inte gick upp i Allsvenskan eller var folket nöjda med att ha ett lag i div. II?

Organisationen var inte förberedd och truppen var lite för ojämn.. Men det var mycket folk på matcherna. Det var väl cirka 7000 mot Blåvitt( som då hade Torbjörna Nilsson och Ralf Edström m.m.)

Säsongen 1977 var ett turbulent år för J-Södra. Tränaren Max Möller fick sparken under uppmärksammade former under hösten efter ett spelaruppror och laget rasade i tabellen. Vad var det egentligen som hände?


Han var en mycket dynamisk tränare med många idéer. Han ställde krav och var mycket rakt på. Han kunde mycket fotboll men skulle kanske lyssnat av gruppen lite oftare.

Trots allt som hände 1977 valde du att stanna kvar i klubben ännu en säsong trots att du blev uppvaktad av andra klubbar. Hur upplevde du din sista säsong i Södratröjan?

Jag trivdes alla år i J-Södra som en härlig kamratklubb. Jag var inte någon lirare men kämpade och jobbade för laget.

1979 skulle du får spela i allsvenskan. Du värvades av nykomlingen Halmia och ni var innan säsongen nederlagstippade. Hur upplevde du den säsongen?

Min dröm var att få spela i allsvenskan och jag var medveten att det skulle kanske bara bli ett år.

Efter bara en säsong lämnade du Halmia för att återkomma till Vätterbygden och Huskvarna Södra. Fanns J-Södra med i bilden eller var det ett avslutat kapitel?

Det var inte aktuellt. Jag ville söka till GIH och började därför att rikta in mig på tränarbanan och tränade Huskvarna Södra.

Efter din aktiva karriär fortsatte du inom fotbollen som tränare. Var det ett självklart val för dig då?

Ja, jag ville spela allsvenskt och ville därefter bli tränare. Jag är målmedveten och hade tidigt mina mål.

Du har haft tre tränare under dina år i J-Södra. Ingvar Svensson, Max Möller och Bo Axberg. Hur uppfattade du dem?

Alla tre mycket duktiga tränare men olika personligheter. Jag har lärt mig mycket av dem.

Du har tränat både H-Södra (spelande tränare) och IK Tord men inte J-Södra. Har du fått någon förfrågan om att träna "De Gröne" någon gång?

Jag fick förfrågan när klubben låg i 4:an eller 3:an men då var inte tiden lämplig för mig.

Om vi går tillbaka till Södratiden. Vad är ditt bästa minnen från den tiden?


Alla goda vänner man fick och den fina kamratandan som fanns. Jag bodde inneboende hos en känd gammal södra profil Waldemar Ek i början. Vilken fin familj som ställde upp för mig. Jag jobbade också på kansliet och fick en bra start i min ledarutbildning.

Om du får chansen att plocka ut din drömelva från Södratiden. Hur skulle den se ut då?

Passar. Svårt att välja någon före den andra!

Följer du J-Södra nuförtiden?

Absolut. Jag bor i staden och jobbar på Sanda Fotbollsgymnasium och är förbundskapten för pojk- och juniorlandslaget så jag har bra koll.

Idag är du som sagt förbundskapten för det svenska P16 landslaget Kan du berätta lite om hur det är att vara förbundskapten?

Jag är också FK för juniorlandslaget. Det är ett fantastiskt roligt jobb. Att få träffa de mest lovande spelarna i landet är en stor förmån. Kim Källström, Stefan Isizaki, Mattias Bjärsmyr, Albin Ekdahl med flera är är spelare som jag har jobbat med och det är kanonkillar allihop. Jag har varit i förbundet i 10 år och det har varit roligt varje dag!

Till sist snabbfrågorna:

Bästa medspelare jag haft?

Ralf Edström Juniorlandslaget)

Bästa motspelare jag mött?


Torbjörn Nilsson

Bästa tränare jag haft?

Alla har givit mig något!

FAKTA: HANS LINDBOM

Född: 1953-02-12
Spelarkarriär: Tranås BoIS -1970, Östers IF och Åtvidabergs FF 1971-74, Jönköping Södra IF 1975-78, IS Halmia 1979, Huskvarna Södra 1980-81 (spelande tränare), Råsunda IS 1982-83.

Tränarkarriär: Tranås BoIS 1984 (div 3), IK Tord 1985-87 (div 2), Tidaholms GoIF 1988-90 (div 2), IF Elfsborg 1991-92 (div 1), Tidaholms GoIF 1993-95 (div 2), Förbundskapten ungdomslandslag




Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






tillsammans

---------------------------------
J-SÖDRA I SUPERETTAN
2006 - 2013
Här hittar du all fakta kring J-Södras säsonger i Superettan.

MÅLSKYTTARNA
SPELARNA
MATCHERNA
PUBLIKSIFFROR
DOMARNA
MOTSTÅNDARMÅLEN

vadret


Södrasajten.se on Facebook
chatten2

twitterlayout2

ÅRETSSPELARE


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

SÖDRASAJTEN.SE
Oberoende opinion © 2007- 2015
Ansvarig utgivare: Jimmy Höglund