En vanlig dag på Munkebo förskola

 


Josefin Månsson 2016-12-09


Barnen har det väldigt fritt på Munkebo förskola men såklart finns det regler man måste följa och dessa reglerna har man för att förbereda barnen för sexårs och skolan. 

 

Munkebo förskola ligger i Eslöv och är en väldigt mysig förskola med olika grupper med barn indelade efter ålder. Det är en förskola där man alltid sätter barnen i fokus och de får alltid vara med och bestämma vad som ska göras under dagen. 

– Barnen har alltid någon att vara med och tycker själva att de får hjälp och uppskattning av förskolelärarna, säger Lotta Månsson som är en av förskolelärarna. 

Det första som händer under dagen är fri lek fram tills man gemensamt går och äter frukost. Efter frukosten samlas barnen och förskolelärarna i en ring på golvet och planerar dagens aktiviteter. Barnen är alltid lika ivriga med att räcka upp handen, och en del pratar rakt ut eftersom de vill vara först med att säga sitt. Det blir mycket skrik men också väldigt bra idéer.

Efter att man lagt upp dagens aktiviteter så är det dags för lunch. Alla barnen ställer sig i ett led för att lära sig vänta på sin tur och inte trängas. Oftast går det bra, men ibland händer det att någon trängs och knuffas för att komma först fram till maten. Konsekvensen blir att man får ställa sig sist i ledet och när det händer leder det ofta till arga och ledsna miner.

De enda rutiner som finns är tiderna för frukost, lunch, mellanmål och att man ska ha utevistelse minst en gång om dagen, så efter lunchen är det fri lek igen.

– Vi har ganska mycket fri lek, säger Lotta. Då kan barnen vara i något av de olika rummen vi har på förskolan. Vi har olika sorters rum som ett språk- och matterum, ett fantasirum och ett byggrum.

– Språk- och matterummet är till för att lära sig att räkna, lära sig bokstäver och kunna skriva sitt eget namn. Vi gör till exempel olika namnlekar och barnen får räkna upp hur många som finns i rummet. Det är alltså ett rum som är lite förberedande för sexårsgruppen och när de börjar i skolan sen. 

Fantasi rummet är ett rum där barnen släpper loss sin fantasi och tillexempel ritar och gör pärlbrickor. Det sista rummet som är byggrummet är det rummet där man får bygga med saker. Det kan vara allt från lego till kojor, avslutar hon.

På eftermiddagen så går alla ut och leker, vilket är ett måste för alla. Utetiden kan vara allt från trettio minuter till två timmar beroende på hur sent de går ut. Barnen är alltid väldigt glada över att få vara utomhus: de bygger i sandlådan, cyklar med en kompis eller leker en gemensam lek med alla från förskolan.

Klockan två varje dag äts det mellanmål på Munkebo, och precis som på lunchen måste barnen alltid ställa sig i en rad vilket brukar gå bättre än vid lunch då barnen har lärt sig vad konsekvenserna blir. Efter mellanmålet så är det fri lek igen tills deras föräldrar kommer och hämtar sina barn. Först blir barnen hur glada som helst för att se sina föräldrar men när de väl ska gå så blir de ledsna och vill inte gå hem. 

Lotta menar att det är väldigt kul att jobba som förskolelärare eftersom det är ett varierande jobb och ger mycket erfarenheter längre fram i livet. Hon säger även att det ger en mycket lärdom om en själv men också om barnen vilket hon uppskattar. 

– Oftast har barnen en positiv inställning till att komma hit, säger Lotta. De blir glada och springer fram och kramar en när de kommer och det gör mig väldigt glad. Det känns som man har gjort något bra då och den känslan älskar jag! 


Tipsa en vän     Skriv utEn lektion i Idrott och hälsa 2

Alla har någon gång haft en idrottslektion, och för de som går år 2 och 3 på Bergagymnasiet finns möjligheten att välja till en extra idrottskurs....

Läs mer

Julkaos på Espresso House


 

Långa köer, otåliga gäster och stressad personal. Det är så...

Läs mer

En vanlig dag på Munkebo förskola

 

Barnen har det väldigt fritt på Munkebo förskola men såklart finns det regler...

Läs mer
B-Magazine
Ansvarig utgivare:   Joanna Libertson
Webmaster:   Joanna Libertson
Redaktion:   Olivia, Rivan, Moa, Rasmus, Nizar, Martin, Tea, Kristian