Julkaos på Espresso House


Sandra Engdahl 2016-12-09 

Långa köer, otåliga gäster och stressad personal. Det är såhär det ser ut hela december månad på Espresso House på Center syd. Mitt emot dem ligger Mischief Jewellery som är en smyckesbutik med två stressade anställda och mycket kunder. Hela centret är proppat med mycket människor och allt är kaos.


Det är en vanlig lördagsförmiddag kl 11:30 den 3 december. Julhetsen har börjat och Centersyd är fullproppat men människor som har börjat sin julhandel. Kön på Espresso House är minst 10 meter lång och de sju anställda på plats är stressade. Tjejen i den vänstra kassan har ett stort leende på sina läppar och visar ingen stress alls, medan tjejen i den högra kassan inte lyckas dölja sin stress lika bra. Det skriks ut kaffe efter kaffe och bagel efter bagel. Alla sittplatser är nästan fulla och man ser stressen också i vissa kunders ögon över att de inte kommer ha någonstans att sitta. Två personer i kön är irriterade över att det tar för lång tid och lämnar en snäsig kommentar och går. 

Klockan 12 kommer Evelina Dahl, baristan som precis gått på lunch. Hon är uppe i varv efter den hektiska förmiddagen, men humöret är på topp. 

– Det är oerhört stressigt, med mycket folk från öppning till och med stängning, och desto senare i december vi kommer , desto mer blir det att göra, berättar hon. Det är väldigt stor skillnad mot hur mycket folk vi har här på Espresso House om man jämför med resten av året. Vi märker väldigt stor skillnad i och med att detta Espresso House ligger inne i ett shoppingcenter. Under våren och sommaren har vi nästan inget alls, och då räcker det att vi är två baristor på en dag medan under julen är vi åtta stycken på golvet. Detta beror ju inte bara på julhandeln utan på det dåliga vädret, alla drar sig inåt. Men de dagar vi säljer absolut mest är på mellandags rean.

Lunchen slinker ner ganska snabbt och småpratet spånar iväg, samtidigt som kön bakom oss växer, men Evelinas lunch varar i 15 minuter till. Man hör hur en av kunderna är missnöjd och klagar för satt det tog lång tid att få maten och att kaffet inte smakade som det brukar göra. Evelina vänder sig tillbaka och sätter sig ner i fåtöljen och andas ut.

– Det var ganska behövligt med ett litet break nu, sa hon och skrattade. Det är väldigt olika hur kunderna tar det när det tar länge tid att få sin mat. De som jobbar inom service och de som jobbar i butik och liknade har mer förståelse att det tar tid. Men gästerna ser ju själva att kön är lång och de väljer själva att ställa sig där och de ser att vi är full styrka och att vi jobbar så snabbt och gott vi kan.

Det är väldig skiftande från individ till individ hur de reagerar medan de väntar men över lag så är det trevliga kunder som personalen möter. Men där är även en hel del kunder som kommer och som tar ut all sin ilska och aggressioner på personalen på Espresso House. 

– Ja det är en hel del negativa och sura kunder vi möter, betydligt mer än vad jag trodde jag skulle möta. Oftast är det för att något inte fungerar eller för att något är slut, men vi tar åt oss det dom säger och svarar så gott som vi bara kan. Om vi kan så ger vi ersättning, men kan vi inte fixa direkt hänvisar vi dem till vår kundservice, säger Evelina.

Plötsligt ropar Evelinas kollega och Evelina slår en blick på klockan.

– Hoppsan då var min lunchrast slut, säger Evelina. Hon dricker upp sitt sista kaffe och sedan rusar hon tillbaka till stressen.


Tipsa en vän     Skriv utJournalisterna i full fart !

Efter en termins träning så har journalisterna börjat komma in i sina roller. Just nu så är de i full fart med att skriva reportage. 

Läs mer

En lektion i Idrott och hälsa 2

Alla har någon gång haft en idrottslektion, och för de som går år 2...

Läs mer

Julkaos på Espresso House


 

Långa köer, otåliga gäster och stressad personal. Det är så...

Läs mer

En vanlig dag på Munkebo förskola

 

Barnen har det väldigt fritt på Munkebo förskola men såklart finns det regler...

Läs mer
B-Magazine
Ansvarig utgivare:   Joanna Libertson
Webmaster:   Joanna Libertson
Redaktion:   Olivia, Rivan, Moa, Rasmus, Nizar, Martin, Tea, Kristian