Livet efter Berga


Olivia Ekholm 2017-12-20

Emma El Radaf är en ung tjej som tog studenten här på Berga för ca ett år sedan. Då hon läste samhällsprogrammet. Hon är en aktiv tjej och har med åren haft svårt att bestämma sig för vad hon ska göra då gymnasietiden äntligen är slut. Efter åren på Berga velade hon fram och tillbaka om vad hon ville plugga till efteråt. Det stod mellan socionom, kriminolog, tandhygienist och mycket mera. Ett tag var det så mycket olika tankar att hon nästan valde att istället ta en paus ifrån allt pluggande.

Tillslut föll ändå valet på att hoppa på den första, bästa och närmsta utbildningen hon blev antagen till, nämligen högstadielärarutbildningen, och idag tackar Emma sig själv för att hon inte tog den där pausen. Idag har hon nämligen lämnat in sin sista hemtenta för terminen på högskolan i Malmö.

– Först ville jag plugga till socionom, men när jag satt och sökte in till högskolorna runt om i landet hittade jag även andra utbildningar som verkade roliga, berättar Emma. Dock har jag alltid haft i baktankarna att det skulle varit roligt att läsa till lärare men aldrig grävt djupare i det förrän jag sökte in.

När antagningsbeskedet väl kom var Emma inte längre särskilt orolig, eftersom hon kände att det inte spelade så mycket roll vad hon blev antagen till sålänge det var ett yrke där hon får hjälpa människor eller bidra med något.

 – Och det visade sig att jag blev antagen på både socionomutbildningen och lärarutbildningen, och tillslut valde jag lärarutbildning för det var det som kändes bäst då. Under sommaren hade jag liksom fått en bild av att det var det jag skulle jobba med.

 Malmö högskola har i nuläget 100 program och 350 olika kurser, och den 1 januari 2018 blir det Sveriges yngsta universitet. Om man jämför med en gymnasieskola lägger man fort märke till hur mycket större allting känns, och för en besökande gymnasieelev är det lätt att också känna sig äldre. Därför är det lätt att undra om det finns några fler skillnader mellan hur det är på Bergagymnasiet och på högskolan.

– De största skillnaderna idag är hur mycket ansvar man har som studerande, tycker Emma. Det finns ingen lärare som påminner mig dagen innan om att läsa ett x antal sidor, utan jag måste ha koll på detta själv. Även när det gäller att plugga till tentor är man van vid att få allt material man behöver, men nu måste jag betala mina böcker själv och leta upp exakt vad jag behöver läsa.

Och finns det några skillnader i hur undervisningen ser ut?

 – Ja, lite samma svar som förra frågan, det är både ja och nej. Själva undervisningen har en annan miljö med större salar med lärare som pratar i mikrofon osv. I övrigt är de inte så stor skillnad. Jag tycker faktiskt att Bergas lärare var duktiga på att förbereda oss elever på vad som kommer på högskolan. Just då var det jobbigt med allt plugg men det var så värt det om jag tänker tillbaka idag!


Tipsa en vän     Skriv utPeppig avslutning för Eslövs IK F04


Spelarna i Eslövs IK Flickor04 har spelat handboll tillsammans i flera år. Nu har det blivit dags för säsongens sista hemmamatcher innan juluppehållet. Första matchen...

Läs mer

Det ska de göra efter studenten

Nu är det knappt 4 månader kvar och studenten börjar närma sig med stora steg....

Läs mer

Livet efter Berga


Emma El Radaf är en ung tjej som tog studenten här på Berga för ca ett å...

Läs mer

Musikhjälpen 2017

För några dagar sen avslutades den årliga Musikhjälpen som är ett...

Läs mer


Lärarna gick loss på skolans luciatåg!

På onsdagseftermiddagen var det dags för årets traditionella luciatåg. Detta...

Läs mer

Journalisterna i full fart !

Efter en termins träning så har journalisterna börjat komma in i sina roller. Just...

Läs mer
B-Magazine
Ansvarig utgivare:   Joanna Libertson
Webmaster:   Joanna Libertson
Redaktion:   Maciej, Eric, Hampus, Gabriel, Moa, Izabel, Aleksander