”The invincibles”-vibbar på Etihad


Martin Olsson 2017-12-20

Foto: Premier League via Twitter

Foto: Premier League via TwitterManchester City besegrade ett topplag igen.


Det har östs beröm över det ljusblå laget från Manchester som nyligen satte nytt ligarekord för flest vinster i följd, femton stycken, i den engelska högsta divisionen. På lördagskvällen reste Tottenham Hotspur från norra London för att bryta Manchester Citys segersvit på Etihad Stadium, och otroligt nog lyckades inte ens Londongänget sätta stop för de ljusblåas framfart. Manchester City vann med hela 4–1 och många experter såväl som fotbollsälskare undrar: Hur är det möjligt? 

Manchester City spelade som vanligt sin anfallsinriktade totalfotboll, som innebär oerhört mycket bollinnehav, massvis med passningar och högt tempo. Det är en riskfylld taktik när motståndarna sätter press eftersom backarna oftast inte har de kvalitéer som krävs för att spela sig ur svårlösta situationer. Om backarna misslyckas har motståndarna nära till målet och misstag straffar sig ofta med baklängesmål. Däremot var det inte något sådant hemmafansen terroriserades med under kvällen. Tvärtom, och precis som i de föregående femton matcherna, var det en nästintill riskfri och offensiv totalfotboll. Det kan liknas med att köra bil snabbare och säkrare, hur man nu gör det? Ja, den ändå som vet är troligtvis Pep Guardiola, Manchester Citys huvudtränare, som implementerade totalfotbollen i klubben. Så här sade Guardiola på en presskonferens innan matchen: 

– Tottenham kan spela på många olika sätt och med flera olika formationer. Jag gillar hur deras tränare Mauricio Pochettino spelar och jag har sagt det förut de kan spela både högt presspel och lågt försvarsspel.


Komfortabla från början till slut

Det blev varken högt eller lågt spel från gästande Tottenham. Deras taktik var att i första hand att hålla nollan bakåt genom något slags medelhögt försvarsspel. Allt för att inte öppna upp ytor för Manchester City samtidigt som de inte ville bli för defensiva och låta dem komma för nära straffområdet. Trots Tottenhams fokus på defensiven hittade Guardiolas mannar ytor bakom motståndarnas mittfält för att spela in bollar på och skapa chanser. Redan i den 14:e minuten nätade mittfältaren Ilkay Gündoğan via en hörna och 1–0 var ett faktum.

Manchester City hade dock perioder då de backade hem och ”vilade sig” från sin offensiva rörelseinriktade fotboll men Tottenham var ändå aldrig nära en kvittering. I den 70:e matchminuten sprudlade hemmalagets offensiv på ett sådant sätt som bara Guardiolars lag kan och belgaren Kevin De Bruyne satte dit 2–0 på en genomskärare från den tidigare målskytten Gündoğan. Alla neutrala tittare visste att det var spiken i kistan; inte för att 2–0 är en speciellt stabil ledning, för större upphämtningar har skett förr, utan snarare tack vare sättet Manchester City spelade på. Simon Olsson som var en av dem som såg matchen sade efteråt:

– Helt makalöst hur de kan få Tottenham att se så naiva ut. Det är precis som att de inte vågar göra något för Manchester City straffar dem direkt om det blir fel.

Matchen öppnade upp sig mot slutet när Tottenham naturligt strävade efter att gå framåt för att göra mål. Det kunde Manchester Citys flärdfulla ungtupp Raheem Sterling utnyttja genom att stänka dit ytterligare två bollar. Innan slutsignalen gick lyckades Tottenham reducera till 4–1.

– Det var välförtjänt eftersom Tottenham spelade bra, kommenterar Simon. Olyckligt för dem så mötte de kanske världens bästa lag just nu.


Klubben blomstrar

Sedan klubbens nuvarande ägare tog över skutan har man lyckats vinna både ligan och bägge inhemska cuperna. Skillnaden när man nu tågar fram mot ytterligare ett ligaguld är framförallt spelet. Totalfotbollen som Guardiola dyrkar. 

– Klubben står bakom mig och ger mig enastående spelare. Om de inte trott på mina idéer hade det varit omöjligt att uppnå denna fina resultatrad.

Guardiola säger också efter matchen att arbetet utan boll är viktigt och att det var det som imponerade mest på honom från det egna laget. På frågan om Manchester City kan göra en ”The invincibles”, dvs. gå en hel Premier League säsong obesegrade, är Guardiola bestämd. 

– Nej. Denna ligan är för tuff och det är ett tight spelschema med många matcher på kort tid. Vi kommer förlora matcher.

Däremot finns det många supportrar och även neutrala fotbollsälskare som tror det är möjligt. Det går åtminstone att konstatera faktumet att Manchester City är närmare en obesegrad säsong än något annat lag varit sedan Arsenal gjorde det för första gången 2004.


Många imponerade

När Tottenhams tränare Pochettino ska hålla presskonferans erkänner han att det bättre laget vann.

– Till att börja med vann det bästa laget idag och de har stor kvalité i truppen. Jag är självklart missnöjd med resultatet och i synnerhet hur enkelt vi släpper in det första målet på hörnan. Det gör att alla våra förberedelser och vår matchplan ändras när vi hamnar i underläge.

En reporter pekar på spelaren Dele Alli som lite av en syndabock och Pochettino försvarar honom.

– Efter en sådan här match väljer jag att inte prata om individuella spelare. Istället pratar jag om kollektivet. Idag får vi skylla oss själva när vi inte är fokuserade på hörnan. Mot ett starkt lag som Manchester City har man inte råd med det.


Världens mest underhållande liga?

Under kvällen bevittnades fantastiskt lagspel och stor individuell skicklighet. Dessutom var intensiteten i matchen på topp, troligtvis den främsta faktorn till varför engelska Premier League är så otroligt sevärd och populär.


Tipsa en vän     Skriv utMalmö FF mot belgiska Genk


Som många säkert vet så spelade Malmö FF i Belgien för nästan en vecka sedan. Det var deras första gruppspelsmatchen i Europa League och den spelades mot belgiska...

Läs mer

Byali lämnar Virtus pro efter Major 2018

Counter-strikespelaren Paweł Byali Bieliński är inte längre medlem i laget...

Läs mer

Zlatan till USA?


På sistone har det gått en massa rykten om den legendariska Zlatan Ibrahimovics framtid...

Läs mer

”The invincibles”-vibbar på Etihad

Foto: Premier League via Twitter

Manchester City besegrade ett topplag igen.

Läs mer

Fotbollsgalan 2017


Årets två vinnare av Diamantbollen och Guldbollen presenterades på fotbollsgalan...

Läs mer

Sverige i VM-kval till helgen


I september i fjol påbörjade Sverige sitt kval till VM i Ryssland 2018. Sverige lottades...

Läs mer
B-Magazine
Ansvarig utgivare:   Joanna Libertson
Webmaster:   Joanna Libertson
Redaktion:   Maciej, Eric, Hampus, Gabriel, Moa, Izabel, Aleksander