Officiell supporterklubb för Örgryte IS, bildad 1951« Föreg. Nästa »


Fredrik Ohlsson kåserar

En huvudstad i Rödblått skimmer


Balders Hageredaktionen 2013-01-02


Strax före jul, torsdagen den 20 december, avhöll ÖIS-are i Stockholm sin traditionella Jullunch. Den blev mycket välbesökt. Som sig bör avrundar Fredrik sitt nyskrivna ÖIS-kåseri nedan  med några ord om lunchen och den föregående uppvärmningen på Fredriks egen "hemmaplan." Även bilderna är hämtade från Jullunchen.

Kåseridags alltså!

"Det går nästan inte en dag utan att jag träffar någon som vill prata ÖIS med mig. Det kan ske på mina lätt haltande små vandringar i sta´n till exempel. Det händer att folk stoppar mig och vill diskutera ÖIS´möjligheter att gå rakt igenom Superettan för att redan nästa år vara klart för vår högsta serie, där vi självfallet och med glasklar logik hör hemma.

Många tycker att åren i de lägre serierna har varit onödiga och det kanske man kan tycka, men jag håller inte alltid med. Då uppstår diskussioner som alltid är intressanta och visar att ÖIS minsann har kvar sin forna lyster och popularitet i Stockholm alltsedan tidigare storhetstider: femtiåttorna med Agne, Rune, Gunnar, åttifemmorna - Svenska Mästare tränade av Agne och
 ledda av Mäster Sören. Åren med Erik Hamrén och det gudomliga spelet som så när ledde till seriesegrar. Afonso Alves, Paulinho, Mackan, Johan Elmander.
Det är upplyftande att ÖIS under årens lopp har skapat så många minnen hos fotbollsälskarna i Stockholm. Det gör mig både glad och stolt och med tanke på att jag tidigare i år förärades guldmedalj för femtio års ledamotskap i Sällskapet, så är stoltheten över att mina ÖIS-rötter leder så långt tillbaka i tiden ovedersäglig. Jag har spelat med Sven Rydell! Med Gunnar Gren! Och med Agne! Visserligen bara "kändisfotboll" i Limmared men för mig allvarlig nog - i alla fotbollsmatcher finns alltid en gnutta allvar, det vet alla vi som någon gång sprungit in på en fotbollsplan.


Det är inte blott under vardagens promenader i Stockholms innerstad som jag stöter på ÖIS-are, utan även vid begivenheter av mera högtidlig karaktär. Sålunda hade jag glädjen att få deltaga vid Aftonbladets och TV4:s hyllningar av "Svenska Hjältar" på Cirkus för en tid sedan. En av de första som jag träffade var Marcus Birro, en av vårt lands mesta ÖIS-are. Jag bar smoking och på vänster bröstficka av denna hade jag fäst min guldmedalj. Den bländade förstås den festklädda publiken och inte minst då Marcus. Jag tyckte mig spåra ett uns av förståelig avund i hans vemodiga ögon så jag tröstade honom genom att påpeka att hans tid kommer - även om det dröjer några år. Du får i alla fall uppleva vår nya storhetstid, sa jag. Ja, och den börjar på den nya Stockholmsarenan som invigs i sommar med matchen i Superettan mellan Hammarby och ÖIS, sa Marcus. Då ses vi! Jag ringer dig!


Under kvällen pratades det mycket ÖIS vid vårt bord. Siw och jag var placerade tillsammans med Erik Hamrén och hans gulliga dotter Pernilla. Båda är hängivna ÖIS-are - det kan jag konstatera efter att ha tillbringat en hel kväll i deras sällskap. Även skådespelerskan Pia Johansson satt med oss. En mycket sympatisk person som nu vet en hel del om ÖIS!
Det var en gripande och rik kväll på många vis.


Dagen därpå begravdes Lars-Gunnar Björklund. Matteuskyrkan var smockfull. Lars-Gunnar var en vida omtyckt person och han hade vänner i hela världen. Vi hade kontakt under många, många år och vare sig vi pratade med varandra "live" eller skrev vykort eller brev, så var det en ständigt pågående kommunikation mellan hans Djurgården och mitt ÖIS. Jag saknar honom mycket. Och det gör säkert fler ÖIS-are än jag som bevistade minnesstunden över denna kreativa och mångkunniga idrottspersonlighet. Leif Pagrotsky var där och tyckte som Marcus Birro att vi skulle göra en gemensam attack mot Hammarbys fans på Söders nya arena i sommar!


Två av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna, tillika ÖIS-are, hedrade också Lars-Gunnar med sin närvaro. Nämligen Björn Nordqvist och Ralf Edström. Den senare spelade aldrig någon tävlingsmatch för ÖIS, men vårt Sällskap var den sista klubb som Ralf tillhörde. Björns meriter är bekanta. Han höll ihop ÖIS-försvaret under många år. Vilka underbara killar. Öppna och positiva. Detta gäller också för "Paggan"!


Den årliga ÖIS-träffen hemma hos Siw och mig återstår att orda om.
Ulf, Bengt och Mats delade med sig av sin visdom och sina ÖIS-kunskaper till en andäktigt lyssnande Siw Malmkvist och en imponerad Fredrik. Vi smuttade på något svagt och svalt med nordirländskt ursprung och vandrade sedan ner till Stockholms äldsta kvarterskrog CASSI där ytterligare ett fjoderton antal stockholmsöisare hade tillstött. ÖIS-flaggor och ÖIS-banderoller förhöjde den redan tidigare vackra miljön på denna klassiska restaurang vid Narvavägen. Vi åt, vi drack, vi pratade ÖIS och jag tror minsann att vi lyckades rekrytera ytterligare några namn till vår medlemslista bland Cassis gäster! "Varhelst en ÖIS-are i Stockholm bor, han är min vän , min bror." Och syster förstås, det rimmar visserligen på Yster men det får duga!


Till slut ett tack till Cassis ägare Pia, Raphael och Michel som så generöst låter oss exploatera ÖIS i sin franskinspirerade djurgårdsmiljö.


För övrigt noterade jag häromdagen att Mats Olsson, skribent i Expressen, skrev att Hammarby i sin första match på den nya arenan möter Öster! Öster?


Varma hälsningar från ÖIS-arna i Stockholm och ett innerligt Gott Nytt år till er alla.


Tillgivne Fredrik"

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
Kalender

Onsdag 21/8
Utsiktens BK - ÖIS
Söndag 25/8
Östers IF - ÖIS
Söndag 1/9
Jönköping Södra IF - ÖIS
Lördag 14/9
ÖIS - Trelleborgs FF
Fredag 20/9
ÖIS - IK Brage


Medlemsstapeln


Anmäl e-postadress

Örgryte IS

ÖIS Fotboll

ÖIS Akademi

Webshop

Sambadefensiv

Örgryte Svenska Fans

Öisare i Stockholm

RSS-flöde


Twitter

Instagram

X-ter

Svenska Fotbollförbundet
Balders Hage
Ansvarig utgivare:   Sandra Arvidsson
Webmaster:   Sandra Arvidsson
Redaktion:   Bo, Sandra, Lennart, Leif, Felix, Malte , Jonathan, Tomas, Eric, Gustav, Josefine