« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Avsnitt 59
Varför heter vägarna så här?
Horssared, Horssared Södergården, Horssaredsvägen, Horsvad


Christer Falk 2022-05-16

Vi ber lite grad om ursäkt - på grund att vi fått möjlighet att berätta för drygt 150 delegater på Västergötlands Hembygdsförbunds Årsstämma om vårt arbete med Varför heter vägarna så här? Det krävde en del förarbete.

Idag hälsar vi på i både Töllsjö och en bit längs gamla R40 mot Olsfors. Det blev mycket idag så - om ni orkar är dagens program 24 minuter. 

Klicka på bilden - se och hör. 


VÄGNAMN 59

Horssared
Traktnamnet Horssared kan man läsa om redan i jordeböckerna från 1547. Idag är det ett 10 tal fastigheter som har den adressen och de ligger en dryg kilometer in på den väg som, från centrala Töllsjö, går mot Hedared.

Ordet Horssared är intressant av många skäl. Dels är det, liksom traktnamnet Forsa, ett namn som stavats omväxlande med ett eller två s. Det finns fortfarande olika stavningar av namnen, men till skillnad från Forsa, som har den officiella stavningen med ett s, är den officiella stavningen av Horssared med två s. 

Dels är ursprunget till namnet intressant. Att sista stavelsen –”red” – står för röjning är väl klart, men till första delen –”horsa” – finns det två förklaringar. Det mest sannolika är att” horsa” är en böjning av ordet ”hors” och står för häst. Hors är inget engelskt låneord, som man kanske kan tro, utan är ett genuint fornsvenskt, eller fornnordiskt, ord och vanligt förekommande från tidigt 1500-tal och ända fram till 1800-talet.

Horssared skulle alltså ha med hästar att göra – antingen att man använde hästar vid röjningen, att röjningen skapade mark som var lämplig som beteshage för hästar eller något liknande. Detta är också den mest troliga tolkningen och denna förklaring hittar vi också i traktnamnet Horsvad (se: Horsvad)

Som alternativ påpekas i ordböcker att det funnits ett gammalt mansnamn –”Horse” – och att det möjligen skulle kunna vara en förklaring till namnet Horssared, men det anges också som ”mindre troligt”.

 

Horssared Södergården
För att ytterligare förtydliga läget på två av fastigheterna i Horssared har dessa fått tillägget Horssared Södergården. Dessa ligger i den sydvästra delen av Horssared.


Horssaredsvägen
Från Töllsjö centrum har de första 1.200 metrarna av vägen mot Hedared namnet Horssaredsvägen, dvs. vägen mot Horssared. 

Här kan vi hitta ett 25-tal fastigheter som har den adressen.

 

Horsvad
Utmed länsväg 1757, mellan Grönkullen och Olsfors, ligger Horsvad. Här passerade den gamla landsvägen mellan Bollebygd och Borås från 1639 och här låg också tullstugan och grinden som 1836 utgjorde den västra passagen på den tullbelagda ”nya” vägen mot Borås.

Strax öster om tullstugan passerade vägen Sörån och det är här vi kan se de vackra stenvalven där landsvägen passerade ån.  Innan broarnas tillkomst fanns naturligtvis ett behov av att ta sig österut i dalgången. Om man kom ridande fanns här en lämplig plats att vada med hästen över ån, och så uppkom namnet Horsvad. Här har vi alltså än en gång ordet ”hors” i betydelsen häst (se: Horssared).

Namnet var så väl känt att när gården strax intill dyker upp i jordeboken från 1600 har även den fått namnet Horsvad efter vadplatsen strax intill.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com