« Föreg. Nästa »



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa


Avsnitt 9 från 2020
Varför heter vägarna så här?
Björklidevägen, Björkstigen, Björkvägen, Björkås, Björkängsvägen

 


Christer Falk 2022-02-14

I avsnitt 9 handlar det mycket om björkar. Vi träffar även Bollebygds kändis när det gäller konsthantverk, Curt Bengtsson.

Klicka på bilden - se och hör avsnitt 9 av Varför heter vägarna så här?

VÄGNAMN 9

Björklidevägen
Björklidevägen går in till höger strax innan en tidigare beskriven väg, Björkhagavägen, i Olsfors. Den är namngiven efter Björkelid, som är en av fastigheterna utefter vägen.

Björkelid är ett sammansatt ord där sista delen, lid, är en beteckning för sluttning eller backe. Björkelid betyder således björkbacke och ger en bra bild av naturen kring fastigheterna. Det är väl ingen tillfällighet att två nästan parallella vägar båda börjar med ordet björk.

 

Björkstigen
Ännu ett vägnamn som är hämtat från växtligheten i området, där björk och ek har varit dominerande. Vändplatsen på Björkstigen gränsar mot nedfarten till Ekdalen i centrala Bollebygd.

För att komma till Björkstigen färdas man på Ballebovägen norrut från Bollebygds centrum. Efter ca hundra meter tar man till vänster på Skattegårdsvägen och då hittar man Björkstigen som första avtagsväg till vänster.

 

Björkvägen
Björkvägen ligger i Hultafors och för att komma till den får man ta av på Fjällavägen och färdas uppåt och norrut förbi tidigare Hultafors Hälsocenter. Strax ovanför hälsocentret tar man av till vänster in på Sjövägen (vägen som leder till Fjällasjön) och omedelbart därefter har man Björkvägen på höger sida.

Att kort och gott döpa en väg som kantas av björkar på båda sidor till Björkvägen känns helt rätt och naturligt.

 

Björkås
Det finns ganska många fastigheter i kommunen som är belägna på ett sådant sätt att det inte finns något namn på vägen som leder till fastigheten utan den unika adressen består av gårds- eller fastighetsnamnet. Så var ju fallet med tidigare beskrivna Björkelund och detta gäller också för Björkås som ligger ganska avskilt och otillgängligt. 

För att komma dit får man ta av i Olsfors och köra Vannasjövägen söderut till dess man passerat under riksväg-40. Där går vägen in till höger mot Björkås. Fastigheten ligger, som namnet anger, på en ås där björkskogen har varit dominerande, men där granskogen efterhand vuxit upp och nu skymmer en del av utsikten mot väster och Ösjön. 

 

Björkängsvägen
Björkäng är ett traktnamn som omfattar ett område vid Östra Nedsjön och har postadress Hindås. Om man svänger av Hindåsvägen och kör en dryg kilometer mot Tubbared har man Björkängsvägen på höger sida. 

Det torp som tidigare låg vid slutet av vägen hette Skraltorp men när ett nytt hus byggdes på samma plats 1923 gavs det istället namnet Björkäng. Släktingar till tidigare ägare antar att man ville byta namn på fastigheten då Skraltorp ju har en negativ och lite nedsättande betydelse som torftig, svag och liknande.  Man tyckte väl helt enkelt att Björkäng var ett vackert namn som passade bättre ihop med den omgivande naturen.

 

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com