Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Fredagen den 26 februari 2021 - klockan 02:27
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Avbrott i undervisningen för jämställdhet


Veronica Medin 2008-03-16

Camilla Salomonsson kommenterar jämställdhetsdagen.
Bild:Veronica Medin
Camilla Salomonsson kommenterar jämställdhetsdagen.

För en tid sedan valde Borgarskolan att arrangera en jämställdhetsdag på skolan. Syftet var att på ett roligt sätt öka elevernas förståelse för ämnet.

- Jag tycker att det var en bra idé, säger Camilla Salomonsson.

Måndagen den 10 mars anordnades en jämställdhetsdag för samtliga elever på Borgarskolan. De vanliga lektionerna fick ge vika för film, diskussioner, föreläsningar, värderingsövningar och analyser på temat.
– Jämställdhetsdagen var ett bra och roligt initiativ. Det vore kul om den anordnades igen, lite mer utvecklad. Man skulle exempelvis kunna ha fler diskussioner, säger Camilla Salomonsson i SPM3 om dagen.

Många klasser höll på med värderingsövningar som exempelvis ”Heta Stolen”, en lek där deltagarna får ta ställning till olika påståenden. Därefter diskuteras de kort.
– Den här övningen var intressantast, fortsätter Camilla Salomonsson.

Förutom de tidigare nämnda aktiviteterna så visades även genusshowen ”Är du könsmogen?” för alla ettor och tvåor i aulan. Showen skulle kunna beskrivas som en stå-uppföreställning som ifrågasätter könsrollerna. Skådespelarna Ingela Wall och Hans Carstenssen spelar typiskt manlig kvinna respektive typiskt kvinnlig man på ett underhållande och lättsamt sätt. Trots det är målet att väcka eftertanke hos publiken.

Anledningen till den anordnade dagen är att det i kursplanen står att samtliga lärare ska verka för jämställdhet i och utanför klassrummen. Självklart är det här något som ska genomsyra hela undervisningen. Ingen ska behandlas annorlunda på grund av sitt kön, men Borgarskolan valde att uppmärksamma det extra mycket en speciell dag. Allt för att eleverna ska bli mer insatta i ämnet och börja fundera över det mer aktivt.

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och