Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Tisdagen den 2 mars 2021 - klockan 11:09
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Ett visuellt mästerverk


Simon Ridell 2008-03-13

Den excentriske regissören Tim Burton är tillbaka med en ny film. Burtons gode vän och superstjärnan Johnny Depp spelar barberaren Sweeney Todd som kommer hem från en fängelsevistelse.

Han blir varse om att hans hustru är spårlöst försvunnen och hans dotter blivit omhändertagen av domaren som satte dit honom. Hämndlysten börjar Sweeney Todd smida onda planer för att komma åt domaren och skära halsen av honom.

Till sin hjälp får han den minst lika galna pajbagerskan Mrs. Lovett som spelas av Tim Burtons hustru Helena Bonham Carter. Mrs. Lovett blir förälskad i Sweeney Todd och gör allt för att han ska bli hennes. Tillsammans startar de en verksamhet utöver det vanliga för att fullborda hämndplanen.

Filmen har formen av en musikal, det är en upplevelse att se Johnny Depp sjunga och han gör det överraskande bra. Jag har heller aldrig sett en sådan här makaber och brutal musikal. Den visuella upplevelsen, animationerna och färgkombinationen mellan ett grådisigt, dystert London och det lysande röda blodet, är Tim Burton-estetik när den är som bäst. Det är rysligt och framkallar en del kalla kårar. Ur ett konstnärligt perspektiv är Sweeney Todd en fulländad film. Musikaler ligger alltid på gränsen till att bli löjliga då personerna i filmen hela tiden brister ut i sång för minsta lilla men i Sweeney Todd känns det bara rätt tack vare den surrealistiska handlingen. Kvaliteten på låtarna är dock varierande och jag minns inte en enda av dem när jag lämnar biosalongen. Där i ligger filmens enda egentliga svaghet, den fyller inte sin funktion som musikal helt och hållet.

Helhetsintrycket är trots det sistnämnda väldigt positivt. Så mycket snyggare filmer finns nämligen inte och för att vara en musikal har upplösningen en skönt oväntad vändning. Sweeney Todd är en säregen film som man lägger på minnet och jag kommer i fortsättningen jämföra kommande musikaler jag ser med den. Det finns oerhört mycket att hämta ur en film som denna.

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och