Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Tisdagen den 15 oktober 2019 - klockan 00:43
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Klara. Färdiga. Sitt!


Helena Limér 2008-03-13

I dagens skolor är det mycket stillasittande, på lektionerna, när man äter och ibland också på rasterna.
- Jag sitter länge och för mycket i alla teoretiska ämnen, ca 50% av skoldagen, säger Nilima Dillner som går Medieprogrammet på Borgarskolan.

Hon tror inte att promenader runt klassrummet lite då och då skulle hjälpa.

- Det skulle bli svårare att koncentrera sig.
- Saker skulle gå sönder, säger Ida Eliasson som går tillsammans med Nilima.
Även hon sitter mycket, ca 70% av sin skoldag tror hon, men promenerar på fritiden.

När lärarna talar om för eleverna att de ska ta rast och gå ut och röra på sig är det alltid några som störtar ut ur klassrummet medan några sitter kvar, speciellt vanligt att sitta kvar är det när man sitter vid en dator. Då surfar de på Internet eller chattar på rasten istället för att gå ut.

En del skolor som har väldigt långa arbetspass har ca 15 minuters gympa i mitten av passen. Då ställer sig alla upp och gör olika rörelser som läraren visar för att få igång blodcirkulationen och bli klarare i knoppen.
- Det skulle nog funka, man blir pigg av det. Säger Ida.
- Det skulle kunna funka, tycker även Nilima.

Men någon som är tveksam är Göran Perpåls som är lärare på flickornas program. Trotts att han säger åt eleverna att gå ut och röra på sig så är det nästan hälften som sitter kvar.
– De rör sig i korridorerna, mellan klassrummen och på idrotten. Men gympan kanske skulle kunna funka, säger han. Men promenaderna kommer inte funka alls tror han.

- Det är viktigt med naturlig rörelse, säger Hans Berggren som arbetar tillsammans med Göran. Det han menar är att det är viktigt att planera så att blir det för mycket stillasittande kan det vara bra att lägga in en bensträckare eller att planera att eleverna kanske går iväg och arbetar så att de rör sig emellan klassrummen.

Eleverna kanske sitter mycket på skolan med många rör sig också. På rasterna, till och från skolan och på fritiden. Så helt stilla står det inte. Och när det är en liten promenad till både matsalen och idrotten, som det är på Borgarskolan, så får eleverna röra lite på extra på sig.


Fakta:

Rörelse är viktig det hjälper koncentrationen och håller din kropp i form. Av för mycket sittande kan kroppen bli både stel och muskler kan bli svagare. Hur mycket du motionerar påverkar också hur du klarar av din vardag. Desto mer nu motionerar desto mer energi får du. Får du mer energi klarar du lättare av vardagen utan att bli sur och grinig.

Att motionera behöver inte vara tråkigt eller jobbigt. Gå upp för trapporna istället för att ta hissen. Gå eller cykla till jobbet istället för att åka bil. Hoppa av bussen en hållplats tidigare och gå. Gå på promenader med vänner, då hinner ni både prata av er samtidigt som ni rör er och håller ert humör på topp-. Så ut och rör på er allihopa.
Klara, färdiga, GÅ!

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen

Omröstning
Nu lottar vi ut biobiljetter igen!
Det visas många bra filmer nu. Berätta vilken slags film du skulle vilja se så kan du vinna biobiljetter för två! En perfekt present till dig själv eller någon annan. :) Vi lottar ut biljetter varannan månad bland de som röstar.
Action
Dokumentär
Drama
Komedi
Övrigt alternativ
Romantik
Rysare
Sci Fi

  Resultat 
Omröstning
Vilken årstid tycker du bäst om?

Älskar vinter och snö!
Bra med alla olika årstider
Hösten är mysigast!
Sommaren är bäst!
Våren är finast!

  Resultat 
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att bli politiker?

Ja
Nej

  Resultat 
Omröstning
Vilka av dina bilder brukar du bli mest nöjd med?

Andra människor
Djurbilder
Mina selfies
Naturbilder
Övrigt

  Resultat 
Omröstning
Har du börjat ta körkort?

Ja!
Nej!

  Resultat 
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och