Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Tisdagen den 2 mars 2021 - klockan 23:59
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Linnea -  en vanlig tjej med en ovanlig hobby


Karin Tennemar 2008-10-21


I Gävle bor ungefär 68 700 invånare, av dem heter 10003 stycken Andersson i efternamn. En av dessa personer bor på Vallbacken på söder tillsammans med sin pappa Mats, mamma Marita, lillebror Gustav och katterna Boris och Berit men trotts att Linnea har ett av Sveriges vanligaste efternamn är Linnea Andersson ingen vanlig tjej.

Hon går tredje året på samhällsprogrammet med ekonomiinriktning på Borgarskolan. Jag träffade Linnea en solig hösteftermiddag över en kopp kaffe för att prata med henne om en av sakerna som gör henne till en ovanlig tjej.

Medan jag satt på uteserveringen och solen brände mig i ryggen så tänkte jag på vilken tur det är att vi människor är olika. Att det finns människor som Linnea som struntar i normerna som finns i dagens samhälle. Jag visste personligen inte att Linnea boxades förrän hon dök upp en dag i skolan med ett svart öga och ett stort leende när hon berättade hur matchen gått. Sedan dess har jag alltid tyckt Linnea är tuff.

Men det första Linnea sa när hon satt sig ned vid vårt bord var att :
- Jag vill inte att det ska framställas som om jag tycker att jag är någon speciell bara för att jag boxas.
Du kan väl berätta lite om dig själv till att börja med? Vad gör du på fritiden till exempel
- Förutom att boxas så vill jag helst spendera min fritid tillsammans med kompisarna, sen så tar även skolan en hel del tid. Jag tycker det är roligt att resa och så älskar jag fina saker, så som skor, kläder, väskor och inredning.

Det här är en av anledningarna till att jag valde att intervjua Linnea, jag tycker om när de traditionella rollerna sprängs. Att både älska att boxas i en svettig, mörk träningslokal samtidigt som man tycker lika mycket om vackra saker. Vi ska inte döma boken efter omslaget utan kanske pröva att läsa den först?

Du sa att du inte vill framställas som unik på grund av din boxning, men vad brukar du få för respons när människor får reda på att du boxas?
- Många tycker att det är "coolt". Även fast jag vet att de bara menar väl så blir jag galen när folk säger det. Jag känner mig inte så cool när jag boxas och gör det inte för att vara det.
Det märks att detta är ett budskap som Linnea verkligen vill få fram och hon höjer rösten och gestikulerar större.
- Många säger att de tycker det är tufft och tycker det låter spännande. Men för mig är det bara något jag har hållit på med i över sex år och det är en del av mig, precis som vad som helst.

Hur kom det sig att du började med just boxning då?
- Det var för ungefär sex år sedan och jag såg ”Lilla sportspegeln” och fastnade för sporten. Så jag provade på det tillsammans med några kompisar och fortsatte medan de andra droppade av.
Vi får in vårt kaffe och Linnea berättar vidare om skillnaden mellan amatör och proffsboxning.

Den sorts boxning som Linnea utövar är amatör boxning och det skiljer sig rätt mycket ifrån proffsboxning. Vid amatörboxning måste de tävlande använda båda huvudskydd och tandskydd, ronderna är kortare, det finns regler som måste följas och en domare som stoppar när något felaktigt sker. Inom proffs boxning så går det mer ut på att knocka den andre.
- Det behövs egentligen en bättre boxare i amatör boxning jämfört med proffs just för att det är mer teknik och taktik i amatör, beskriver Linnea ivrigt.

Men hur tycker du om människor som säger att boxning är en omoralisk sport eftersom den går ut på att man ska slå den andre så mycket som möjligt?
- Jag kan förstå hur människor som tycker så tänker men jag håller inte med.

Hon pratar allt fortare och verkar brinna för sina ord, samtidigt stryker hon sitt raka hår bakom öronen liksom för att kunna behålla fokus.
- För mig är det okej att ”stå och slå” på varandra i en ring med ordnade former. Jag tycker däremot inte det är okej att ”stå och slå” på varandra i en hockeyrink där inga av dessa regler finns. Det är konstigt att vissa tycker det är okej men inte boxning.

Har du några speciella mål inom boxningen?
- Jag far faktiskt aldrig haft några långsiktiga mål med min boxning, utan jag håller på med det för att jag tycker det är roligt och så fort jag inte gör det längre tänker jag lägga av.
Linnea påpekar återigen att boxningen är något hon håller på med för sin egen skull och inte för att impa på någon annan.
- Många menar och har sagt till mig att långsiktiga mål är något en idrottare behöver för att man ska lyckas bra med en sport, men jag tycker då det gått skapligt för mig ändå. Då kör jag mer på kortsiktiga mål. Det jag har nu är att jag ska vinna JSM i februari och så vill jag även vinna SM i april. Sen är det bara att hoppas på att allt går bra.

Även om Linnea pratar väldigt ödmjukt om sin sport och kanske till och med är en riktigt bra förlorare så märks det att hon tänker satsa hårt för att uppnå sina kortsiktiga mål vad som än krävs. Hon skrattar när jag påpekar detta och kan inget annat än att hålla med.

Kan du inte berätta lite om några bra eller dåliga minnen från din boxningskarriär?
- Oj vad svårt, bra minnen har jag gott om.
Hon tänker efter ett tag, vi tar chansen att dricka lite av kaffet som blivit stående och nu är halvljummet, ler stort och fortsätter.
- De två bästa måste nog vara att jag vann USM två gånger på raken, speciellt den andra gången för då mötte jag så bra motståndare på vägen. Det andra favoritminnet är ifrån när jag ställde upp i ”stora SM”, eller bara SM heter det väl egentligen. Då gick jag en bra match mot henne som vann alltihop och dessutom hade hon vart med på både VM och EM innan. Min tränare var stolt över mig och det var jag också.

Så, nu har vi pratat lite om var du står idag men hur ser du på din framtid?
–Jag tar ju studenten i vår och ser då fram emot att resa innan jag börjar plugga igen. Det skulle vara super att åka till Spanien eller Italien i ett halvår och lära mig språket flytande. Kanske jobbar jag först ett år för att sedan resa på allvar. Sedan vill jag jobba med skor när jag blir stor på riktigt som till exempel inköpare. Om du menar inom boxningen så vet jag inte riktigt. Som sagt så vet jag hur det ser ut inom den snaraste framtiden men annars så fortsätter jag så länge jag känner motivation och glädje.

Linnea Andersson, en tjej med Sveriges vanligaste efternamn och en ovanlig hobby. Kanske är vi alla vanliga eller så är ingen vanlig, men det som det handlar om är att vara sann mot sig själv. Det viktigaste är att våga, våga bryta regler. Om det är det man vill.


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och