Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Söndagen den 17 januari 2021 - klockan 04:07
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Nya stjärnor föds tack vare idrottsprogrammet


Johanna Dahlberg 2008-03-14

Borgarskolans idrottsprogram blir populärare för vare år. Gemenskapen mellan killarna och tjejerna gör trivseln väldigt hög. Alla behandlas på lika nivå och det tas hänsyn till en extra ledig dag då och då.
- Utan idrottsprogrammet hade jag inte haft lika stor framgång som jag har nu, säger Linda Östergren Olsson.

- Gemenskapen och fördelningen mellan idrotten och övriga skolämnen på idrotts programmet HPID är väldigt bra, säger Linda Östergren Olsson elev på HPID.
Två dagar i veckan har dom lektioner lagda för deras ”special” idrott, dom tränar då med andra elever från spid/hpid som tillhör samma klubb. Lektionerna är lagda på tisdag och onsdag förmiddag.

Träningslära är en
annan del i idrottsprogrammet som är viktig. Där får dom lära sig allt från hur man hanterar sin kropp, det vill säga ska träna rätt. Just nu är det stort fokus på ”kosten” Vad är egentligen kolhydrater? Vad ska man äta för att orka med en hel dag? Det är några av frågorna som tas upp.
En hel dag tillägnades just ”hälsan” där dom fick information från föreläsare, filmer, texter och annat. Allt för att dom skulle få sån bra inblick i ämnet som möjligt.

Landslagsuppdrag eller en extra inlagd träning, lärarna har hänsyn till att deras elever är
framgångsrika idrottare och kan behöva ta ledigt en extra dag eller två.
- Eftersom vi är idrottsklass och tränar mycket har vi heller inte så mycket läxor, lärarna är verkligen hjälpsamma och tar hänsyn till det vi gör, säger Linda Östergren Olsson.

Fördelningen mellan killar och tjejerna i årets etta är ojämn. Det är fler killar än tjejer men den enda skillnaden med mycket killar i klassen är att det är bråkigare på lektionerna.

För Linda fanns
det inget annat val än idrottsprogrammet.
- Ja, jag tänkte att jag skulle få en bra chans till utveckling inom min idrott, samtidigt som jag får en bra utbildning. Hade jag valt en annan linje hade jag fått träna mycket mer på fritiden än vad jag gör nu. Eftersom vi har träning två gånger i veckan inlagt i schemat gör det att jag får lite mer fritid utanför skolan, säger Linda Ö-O

Utveckling är jus
t det eleverna får. Genom ostörd träning och engagemang från lärare och elever som pushar på, kan man tro att det är riktiga landslagsmän och kvinnor som går idrottsprogrammet och inte 16 åringar som går sitt första år på gymnasiet. Allting är organiserat och planerat in i minsta detalj.
- Sporten gör att man mognar, man får ett ansvar för sig själv och sporten som man inte tänkte på fanns innan, säger Linda.

På Borgarskolan finns det två inriktningar att välja mellan, handel och service inriktning eller samhällsvetenskaplig inriktning. På handelsinriktningen får du förutom att idrotta läsa ämnen som tillhör handel. Man får lära sig lite om försäljning, ekonomi, bokföring osv.
- Det är en bra blandning av allting vilket är bra eftersom man inte tröttnar på det man gör, säger Linda.

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och