Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Onsdagen den 13 november 2019 - klockan 18:42
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Utbyte med skola i Nederländerna


Frida Rosshagen 2008-03-11

Det blir bara viktigare och viktigare med internationella kontakter och många gymnasieskolor har redan nu fasta kontakter med andra skolor utomlands. Nytt för det här skolåret är Borgarskolans samarbete med en skola i Nederländerna, Haag.

Eleverna på Borgarskolan har under hösten haft möjlighet att söka för att få att följa med på ett utbyte med en skola i Haag, Segbroek College. Femton av de sökande eleverna valdes sedan ut till att följa med på resan.

Villkoren för att få följa med på resan var att när eleverna från Haag kommer hit ska de få bo hos respektive elev och få mat. Eleverna från Borgarskolan får i sin tur bo hos deras nederländska kompis nu när de åker ner direkt efter påsklovet.

Två förväntansfulla elever som ska med heter Malin Berglén och Moa Torvaldsdotter. Men när jag frågar om de kan någonting om Nederländerna blir det tyst
- Jag vet att det är lagligt med knark där säger Malin, men sen måste båda erkänna att de inte vet så mycket mer. Men det är inte för att lära sig om Haag de har bestämt sig för att följa med.
- Jag vill följa med för att skapa nya kontakter utomlands, för att få uppleva en annan miljö och testa på en annan livsstil. Men framför allt vill jag följa med för att det ska bi spännande, säger Moa. Malin håller med men tillägger att det ska bli roligt att bara komma utomlands också.

Men det är inte bara för att ha roligt som Borgarskolan har anordnat det här utbyte, det förstår både Moa och Malin. De har båda en tanke bakom valet att följa med.
- Jag hopas att det ska bli en upplevelse som man kan ta med sig genom hela livet, och det är alltid roligt att få nya kompisar, säger Malin. Moa är inte lika sker på vad hon vill ha ut av utbytet.
- Jag vet inte riktigt vad jag vill ha ut av utbytet, men jag hoppas på att förbättra min engelska och kanske bli säkrare i mig själv, svarar hon. Men hon har ingen lust att lära sig någonting om själva landet. Malin däremot vill gärna lära sig något, men hon vet inte riktigt vad.

Eleverna har också haft möjligheten att kontakta sin nederländska kompis som de har blivit ihop parad med. Lärarna från respektive skolor parade ihop eleverna med hjälp av brev som de skickat till varandra. Eleverna på Borgarskolan fick sedan ta initiativet att kontakta sin nederländska kompis via e-mail eller msn, som de flesta gjort.
Både Malin och Moa tycker att det är bra att de har fått möjligheten att lära känna personen som de ska bo hos.
- Det är bra att man kan få reda på lite mer om sin kompis som man ska bo med, för det blir lättare att komma igång att prata med varandra sen när man träffas. De känns också tryggare när man vet lite om personen som man ska bo hos så det inte känns som om man kommer och ska bo hos en främling. Säger Malin och Moa håller med.

Eleverna åker till
Haag direkt efter påsklovet, och sedan kommer eleverna från Haag hit den 25 april. Det är första gången som ett sådant här utbyte anordnas mellan skolorna, men om allt går som det ska blir det nog inte sista gången.

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen

Omröstning
Nu lottar vi ut biobiljetter igen!
Det visas många bra filmer nu. Berätta vilken slags film du skulle vilja se så kan du vinna biobiljetter för två! En perfekt present till dig själv eller någon annan. :) Vi lottar ut biljetter varannan månad bland de som röstar.
Action
Dokumentär
Drama
Komedi
Övrigt alternativ
Romantik
Rysare
Sci Fi

  Resultat 
Omröstning
Vilken årstid tycker du bäst om?

Älskar vinter och snö!
Bra med alla olika årstider
Hösten är mysigast!
Sommaren är bäst!
Våren är finast!

  Resultat 
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att bli politiker?

Ja
Nej

  Resultat 
Omröstning
Vilka av dina bilder brukar du bli mest nöjd med?

Andra människor
Djurbilder
Mina selfies
Naturbilder
Övrigt

  Resultat 
Omröstning
Har du börjat ta körkort?

Ja!
Nej!

  Resultat 
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och