Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Måndagen den 20 november 2017 - klockan 16:16
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Äppelträdet, vara eller icke vara?


Petter Lundgren 2014-09-16


Det var i mitten av maj som äppelträdet i Sofiaparken hotades av att sågas ned. Anledningen till detta var för att en byggherre var intresserad av att bygga radhus mitt i den vackra Sofiaparken där Äppelträdet står. Detta skulle dock inte gå obemärkt förbi av ett antal närboende som tog upp kampen mot äppelträdet. Dag in och dag ut sitter folk och håller ett öga på trädet som hotas av avverkning. Idag är dem dock flera än vad dem va när dem startade, idag sitter det folk från hela Gävle och vaktar trädet.


Idag så kände jag att jag ville få ett lite bättre perspektiv på det hela, så jag gick ner till äppelträdet och ställde några frågor till Calle Kinnander som är aktiv i kampen för äppelträdet. Vi pratade en hel del om varför och vad det är som gör Calle och så många andra intresserade av detta.  

– För det första så är jag väl mån om att man ska bevara dem parkmiljöer som finns kvar här i stan sen så är ju trädet i sig unikt och det är ju en av dem största anledningarna. 

Det finns ju självklart många som bara är intresserade av själva trädet men det som Calle försöker få fram är att man måste bevara de få grönområden som finns kvar och i detta hänvisar han även till en insändare som han skrev till Arbetarbladet. Han ser Sofiaparken som ett extra viktigt område då han hänvisar till alla dem skolor som ligger i området, då det kommer vara en hel del barn som kan dra nytta av parken och trädet.


Calle ser även andra problem som kan bli verklighet om trädet faller och radhusen byggs.
– Det är ju en väldigt besvärlig trafiksituation som vi har här idag, det står ju väldigt mycket bilar här redan idag så om man bygger ett radhus här så kommer det inte bli mindre bilar om man säger så, så bara det är en besvärlig situation.

Calle pratade också en del om valet som nyligen avgjordes och vilken inverkan det har på äppelträdet. Vi kom då fram till att det inte blir så stor skillnad då den sittande regeringen i stan sitter kvar.


Den återstående frågan är nu: Vad kommer egentligen att hända med äppelträdet? Kommer det få stå kvar eller ej? Kommunen har inte kommit med några besked ännu om äppelträdets framtid, men det vi säkerligen vet är att man sitter kvar och kämpar vid trädet dag in och dag ut för trädets existens!

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.arbetarbladet.se/opinion/insandare/se-appeltradet-som-en-resurs-for-gavle

https://www.facebook.com/radda.appeltradet/timeline


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Fredag 22/12
Sista skoldagen före Jullovet
Måndag 8/1 2018
Skolstart vårtermin
Måndag 26/2 2018
Sportlov vecka 9
Fredag 30/3 2018
Långfredag Lovdag + Påsklov vecka 14
Måndag 30/4 2018
Lovdag
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen

Omröstning
Nu lottar vi ut fler biobiljetter!
Det visas många bra filmer på bio nu under hösten. Berätta vilken slags film du skulle vilja se så kan du vinna biobiljetter för två! :) Sista dag att rösta är onsdag den 25 oktober.
Action
Dokumentär
Drama
Komedi
Övrigt alternativ
Romantik
Rysare
Sci Fi

  Resultat 
Omröstning
Vad tycker du om sommaren?

Bra med alla olika årstider
Saknar snön!
Sommaren är bäst!
Sommaren är tråkig.

  Resultat 
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att bli politiker?

Ja
Nej

  Resultat 
Omröstning
Vilka av dina bilder brukar du bli mest nöjd med?

Andra människor
Djurbilder
Mina selfies
Naturbilder
Övrigt

  Resultat 
Omröstning
Har du börjat ta körkort?

Ja!
Nej!

  Resultat 
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och