Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Lördagen den 27 februari 2021 - klockan 17:29
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Stressade tomtenissar


Moa och Lina 2015-12-23

I leksaksbutiken.
I leksaksbutiken.

I klädaffären.
I klädaffären.

Vid julborden.
Vid julborden.

 

Det finns många moderna tomtenissar som gör julen ”bättre” för oss på olika sätt. Det finns ungdomar som jobbar som paketinslagare på butikerna, stadsarkitekter som ser till att vår stad pyntas med julbelysning, postpersonal som delar ut julkort och många fler som vi inte tänker på. Vi har tittat närmare på några av dem som jobbat för att förbereda vår jul.

 

Varje år dukar Elite Grand Hotel fram julbord åt 3500 personer. Erik Källberg berättar att det är en tradition att ha julbord.

- Det har alltid varit så och därför känns det viktigt att fortsätta med det. Under de tre veckor vi serverar julbord så har vi både en tidig sittning och en sen sittning.

Erik säger också att de försöker ge gästerna en jul känsla när de kommer för att äta julbord hos dem. Men som med alla stora förberedelser tillkommer stress.

- Vi pyntar extra mycket. Även om vi planerar och schemalägger i tid så är det alltid stress kring jul. Det är viktigt att planera vad vi ska servera, vart vi ska hålla till och vilka som jobbar vilka dagar.

 

Som att jobba i en tomteverkstad

 

På klädbutiker ges det ut speciella rabatter till medlemmar och är du inte medlem så har de ofta erbjudanden ”ta 3 betala för 2”.

- Kring jul brukar vi ha erbjudanden på mysiga och eftertraktade kläder som stickade tröjor, pyjamasar och strumpor. Vi som jobbar i butiken tycker att det är som att jobba i en tomteverkstad vid jul, berättar Gerry Cardoza som är butikschef på Kappahl i Gävle.

Gerry säger också att det kan bli stressigt men att han tror att människor jobbar bättre under måttlig stress.

 

Gör det för barnens skull

 

Hos BR ökar försäljningen kring jul fyra gånger så mycket jämfört med försäljningen på våren. Varje år skickar butiken BR ut en katalog med årets julklappar hem till våra brevlådor.

Micke som jobbar i butiken säger att de inte brukar ha några speciella erbjudanden men att de sätter ner priserna på vissa leksaker runt jul.

 BR tycker också att det kan infinna sig en tomtenissekänsla vid jul.

- Det kan även bli väldigt stressigt kring jul. Därför är det viktigt att ha schemat klart innan stressen drar igång och att ha alla produkter som finns med i katalogen på lagret. Vi gör ju trots allt det här för barnens skull, säger Micke och Andreas. 


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och