Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Lördagen den 23 januari 2021 - klockan 14:32
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Brott


Alexander Chammas 2018-02-13


Brott är i juridisk mening en gärning i strid med lagbestämmelse. Den vetenskapliga studien av brott benämns kronologi. Ett brott enligt svensk lag består av objektiva och subjektiva rekvisit som måste vara uppfyllda för att ett brott i juridisk mening skall anses begånget. Objektiva rekvisit kan beskrivas som den handling eller i vissa fall underlåtenhet till handling som måste utföras medan de subjektiva rekvisiten är gärningsmannens tankesätt vid handlingens utförande. Det subjektiva rekvisitet delas upp i uppsåt och oaktsamhet.

För de flesta brott i brottsbalken krävs uppsåt för att brott anses begånget. Ett brott anses i juridisk mening begånget först när en domstol dömt att så är fallet. En åklagare lyckats bevisa att såväl de objektiva och de subjektiva rekvisiten är uppfyllda. Om en åklagare inte kan bevisa att alla rekvisiten som ingår i en brottsbestämmelse är uppfyllda kan en domstol inte döma till ansvar för detta brott.

Brott omfattar en varierande och komplex handlingar. Ålder och kön utgör de viktigaste förklaringsgrunderna bakom brottslighet, men även psykiska problem. Drogmissbruk, social utsatthet och gruppkonflikter tillhör de viktiga faktorerna bakom högre brottslighet. En ungdomsbrottsling är en person med en ålder som understiger den lagstadgade myndighetsåldern som begår en lagöverskridande handling.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Brott

https://www.google.se/search?q=brott&;source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi-7Z_K9J_ZAhXEFiwKHfxYAqcQ_AUICigB&biw=1366&bih=673#imgrc=_&spf=1518422494224


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och