Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Onsdagen den 20 januari 2021 - klockan 07:39
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

 Alla feminister är bra feminister


Wilma Hellman 2015-12-15


Att vara feminist borde vara bland det vackraste man kan vara, någonting som man borde skryta om och skylta med. Istället har feminist blivit till ett skällsord och om du är kvinna står du inte för jämställdhet. Istället är du manshatare och någon som ofta förtjänas att våldtas.

Året är 2015 och idag har vi demokrati med allt vad det innebär. Dock har vi fortfarande lång väg kvar för att få ett jämställt samhälle men de flesta tycker att det borde vara så, jämställt alltså. Om du tycket att vi ska leva i ett samhälle med samma rättigheter för män och kvinnor är du feminist. Att vara en feminist innebär alltså att man vill att kvinnor och män ska vara jämställda, men idag har ordet fått en annan innebörd. Många anser att en feminist är en person som inte vill raka sig, vill ha ett matriarkat och är manshatare. Konsekvenser av detta är att många kvinnor inte vill kalla sig feminist eftersom det skapar en negativ bild av vem man är.

Året är alltså 2015 och många kvinnliga förebilder inklusive kvinnor som Beyoncé vill inte kalla sig feminist för att många anser att det låter dåligt. De vill istället skapa ett nytt ord för att inte associeras med manshatare och förespråkare för matriarkatet. Att vara feminist borde inte vara någonting att dölja eftersom det innebär att du vill att kvinnor och män ska ha samma rättigheter. Att kvinnor ska tjäna lika mycket som män för lika arbete och så vidare. Men idag är det inte så. Att vara feminist har blivit någonting fult, som man inte borde skylta öppet med eftersom många som sagt får den här förvridna uppfattningen om dig.

Som feminist har du rätt att vara hur som helst, det finns ingenting som heter feminist på fel sätt. Om du väljer att inte raka benen och hata män, då är du förmodligen feminist på det bästa sättet du vet. Om du är gift och avskyr kroppsbehåring har du precis samma rätt att kalla dig feminist som alla andra kvinnor. Alla kan inte vara exakt samma sorts feminist! När kvinnor inte vill vara feminister, eller vill ha ett annat ord för kampen om lika värde är något fel. För det första; att vilja ha ett nytt ord för feminism är att förminska kampen mot ojämställdhet och patriarkatet. Det finns en brokig historia och en nutid som är både bra och dålig. Det som måste göras är inte att förminska kvinnors kamp för jämställdhet utan acceptera att vi alla är feminister på det bästa sätt vi kan. Om du inte vill raka benen - bra, gör inte det. Vill du däremot raka dina ben går det också bra. Det är inte din kroppsbehåring eller din syn på män som avgör om du är en bra eller dålig feminist.

Det är din och alla andra kvinnors gemensamma kamp för att era döttrar inte ska behandlas annorlunda än era söner. Det är en kamp för rättvisa. Hur man genomför kampen är upp till var och en. För det andra att vara kvinna men inte feminist är bara dumt. Det innebär praktiskt taget att du tycker att det är okej att du inte har samma rättigheter som din pappa, bror eller man.

Låt inte den negativa bilden av en feminist påverka dig. Var feminist och stå upp för dina rättigheter. Erkänn att du har rätt till dessa rättigheter. Använd ordet feminism och all makt som finns i det. Använd det. Skrik det ut från hustaken för det är som Maya Angelou sa: ”I’m a feminist. I’ve been a female for a long time now. It’d be stupid not to be on my own side”


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och