Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Torsdagen den 28 januari 2021 - klockan 08:46
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Mens ska inte kosta


Fanny 2016-05-23


Mens är något som ingår när vi blir födda som tjej, och det är inte mycket vi inte kan göra åt det.

Under en livstid lägger en kvinna i genomsnitt ner 50 000 kr på bindor och tamponger. Detta är väldigt mycket pengar för en ung person som inte har en fast anställning, sedan blir det ofta mer eftersom de har mensvärk och behöver värktabletter.

Om Sverige säger sig vara jämställt borde det vara mer självklart att man ska stödja denna kostnad som alla män klara sig utan men varje kvinna måste betala, och tror jag pratar för varandra kvinna när jag säger att vi helst skulle vara utan mensen om vi kunde.

Media twvistar också till mensbilden helt, i reklamen är mensen blå och luktfri, kvinnan har ofta vita tighta byxor, de har ofta inga bekymmer, allt är glatt, kul och bekvämt och framför allt så existerar inte mensvärken! Detta är felaktigt på alla nivåer. Det skulle heller inte vara socialt accepterat att gå runt och blöda synligt i flera dagar varje månad.

Inför mensskydd på skolans toaletter för det är inte kul någonstans när man får den i skolan om varken jag eller mina kompisar har tampong eller binda med sig och man måste använda sig av toalettpapper istället.

Det är även en stor koppling mellan kvalitén och priset på skydden, dyraste är klart det bästa alternativet.

Hade det varit ombytta roller att mannen hade mens, så tror jag att grattis mensskydd hade varit en större självklarhet.

Detta får så klart motreaktioner från killarna och den vanligaste är att om ni tjejer ska få gratis mensskydd ska vi killar få gratis rakhyvlar. Men skägg är inget du måste ta bort och vi behöver raka oss under armarna. Och det går inte ens att jämföra med mensen.    

 

 


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och