Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Onsdagen den 20 januari 2021 - klockan 08:39
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Ska du prioritera julstressen i år?


Jessica Timbré 2015-12-21


Den är snart är här. Du känner det i hela kroppen. Allt som hör därtill har redan börjat krypa sig framåt för att ta din uppmärksamhet. Kanske har du redan börjat fundera. Till och med en hel del också på vad som behöver planeras för att nå det där makalösa resultatet som man varje år tycks få en ny chans att uppfylla.

 

Så vad är det för spektakulära händelse som nu ska försiggå? Är det en ny revolutionerade Iphone modell som ska släppas?

Nej, nej, nej! Det vi pratar om är ju självklart julstressen! Det som varje år ska kickas igång likt en höstkatalog under sensommaren, en reklam film innan bion eller förrätten innan huvudrätten.

Den kommer där när mörkret har lagt sig som allra mest, och när du plötsligt har börjat vakna till liv från den vardagskarusell som du länge har befunnit dig i. För vi börjar finna en gnista igen, en liten skymt utav något väldigt trevligt där framme. Nu ler du.

 

Men mitt i det där finns också ett påslag utav ångest. För nu blir ju nästa lön plånbokens slukare till alla dessa inköp som måste fixas och maten som ska ordnas.

 

Och som det blir enklare att årets alla julklappar ska dränkas över en, bilda likt en norm på inköpslistorna samtidigt som kusinen har önskat sig det totaltslutsålda tv-spelet. Det som egentligen är så enkelt har fått hinder uppsatta från höger och vänster.

Lyckan som innan var fylld i din kropp är ersatt av stress och press av att hinna med hela checklistan.

 

Men är det verkligen nödvändigt att behöva känna så? Frågar jag nu mig. Varför låter vi alltid oss att varje år lura oss in i denna ”måste” bubbla bara för att julen plötsligt är mindre om en månad bort?

Nej. Den positiva känslan du först fick av att veta att en utav årets roligaste högtider är snart här behöver inte ersättas av någonting annat för att din prestation ska bli maximal.

Den där stressen du har är inte enbart byggd på kraven utifrån utan också från dig själv. Därför är det viktigt att sluta prioritera allt materiellt så högt. Allt behöver inte gå under en viss mall och alla julklappar behöver inte vara de dyraste eller de mest eftertraktade för att vara uppskattade. Ibland räcker det med att bara ha den där positiva känslan för att få och ge en minnesvärd jul.

 

Det har gått i generationer att i en jul så ska materiella ting som gör dig glad också ska ingå för att få en lyckad tillställning. Som om att det vi känner inombords inte räcker till. Men det är struntprat! Det är endast den där övergången från den höstmänniska vi har varit som gjort att vi blivit för exalterad till att uppnå fyrverkerier och konfetti.

 

Så börja reflektera mer om hur du faktiskt ser på en lyckad jul. Och sluta lär era barn att hela Julafton hänger på att uppnå det perfekta julbordet eller att få den julklapp som stod högst på önskelistan.

Och nej, jag menar inte att du inte ska få unna dem du älskar något fint. Det ska du absolut få. Men kom också ihåg att det man minns i längden är inte julklapparna man fick, utan upplevelsen. Så se då därför till att komma ihåg att uppskatta dina nära och kära också, inte bara genom köpta julklappar eller en dyr köttbit på julbordet. Ta vara på stunderna som du längtat efter. Var det känslan utav smaken på julaftonsmorgonen? Det årliga tv-tittandet på Kalle Anka med släkten? Var det än var, låt inte den stunden ersättas utav något som bara skapar stress och sådant man ändå inte kommer minnas.

 

Skippa stressen i jul och ta istället vara på att samla in all positiv energi!


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och