Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Lördagen den 27 februari 2021 - klockan 17:11
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Vissa saker borde vara gratis


Tilde 2016-05-23


Idag satt jag på bussen på väg in mot stan. Det var en familj som klev på som hade tre barn varav två var i den ålder då det skulle kosta för dem att åka buss. Mamman betalade för alla och gick och satte sig. Jag tänkte inte mycket på det då men nu, några dagar senare så slog en tanke mig. Tänk att inte alla har det så. Alla har inte råd att betala för sina barns busskort och alla får inte busskort ifrån skolan. Tänk om den där mamman inte hade kunnat betala för de två barnen. Skulle hon då ljuga eller skulle hon strunta i att åka in till stan med sina barn? Är det så det ska vara? Ska det vara så att man ska behöva ljuga som förälder om sina barns åldrar för att de ska få åka buss? Eller att jag som ungdom om jag inte hade haft pengar till det skulle behöva gå kilometrar för att komma till skolan?

Jag som kommer ifrån en medelklassfamilj klarar mig väldigt bra. Jag kan köpa ett årskort för tvåtusen kronor men andra, som har en annan bakgrund och annan livsstil kanske inte har råd. De kanske inte kan få sina barn till skolan utan måste skjutsa dem. Jobbet kanske till och med ligger åt andra hållet så då måste de åka hemifrån kanske upp till en timme tidigare för att deras barn måste så klart få gå i skolan. Hur ska man lösa detta då? Jag vet folk som säger att det inte finns någon lösning utan att en får försöka fixa det på egen hand. Jag tror att det finns en lösning, en lösning som skulle funka. Avgiftsfri-kollektivtrafik för ungdomar. Detta skulle göra så att alla och då menar jag verkligen ALLA ungdomar skulle kunna utbilda sig och resa vart de än behövde för att få en bättre vardag. Föräldrarna skulle spara tusenlappar och barnen skulle kunna ta mer eget ansvar och känna att de inte lägger press på sina föräldrars ekonomi.

Jag behöver inte detta så vissa av er kanske tänker att varför ska jag bry mig. Jag bryr mig så att andra ungdomar som jag kan åka till skolan, åka till en kompis, åka till stan eller åka hem och inte behöver lägga en massa pengar bara för att åka en resa. Det handlar om mer än att bara åka buss. Det handlar om en framtid. Inte bara för den som åker utan för alla. Om det skulle vara gratis för ungdomar så skulle mer barn och unga kunna utbilda sig längre bort, de skulle inte behöva stanna i sin hemstad om de inte ville. De skulle kunna åka till nästa stad och plugga. De skulle kunna utbilda sig till det de vill och familjen skulle kunna använda pengarna till annat. De kanske lägger pengarna på mat så att de kan bli mätta, eller så gäller det bara ett par fotbollskor så att barnet kan börja spela fotboll om de ville. Vi borde höja skatten, göra välfärden större och göra kollektivtrafiken avgiftsfri för ungdomar så att framtiden för alla blir lite lättare.   


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och