Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Söndagen den 17 januari 2021 - klockan 03:23
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Borgarskolans elever till Tyskland


Ingalill Zeeck 2018-09-28


16 elever från Borgis och Vasa åkte med tre lärare till Wurzen, en liten stad i närheten av Leipzig. Gruppen flög till Berlin för vidare färd söderut med buss.

Första stoppet blev Wittenberg (se bilden) för att se kyrkporten där Luther satte upp sina teser som blev starten till reformationen.

Den här veckan har eleverna besökti Lichtwer-gymnasiet och därefter varit till Buchenwald där de deltagit under en lektion.
 
Läraren Herr Junghans dramatiserar kontrasterna mellan Goethes humanistiska Weimar och barbariet i Buchenwalds koncentrationsläger.

Nästa lektion diskuterar vi de senaste oroligheterna i Chemnitz och jämför integrationsfrågor. Dagen avrundas med ett besök i en av stadens kyrkor där man just nu har en unik utställning med medeltida föremål från Wurzen.

En av få bevarade altartavlor. en sångbok för kyrkokören – en av åtta av det slaget i hela världen. Mycket stor för att den skulle kunna läsas av hela kören samtidigt. Handmålad på kalv- eller getskinn.

Tisdag var det en heldagsutflykt till Buchenwald. Här vår guide som på god engelska berättar om lägrets historia och svarar på frågor. Hon är mycket kunnig om alla detaljer då hon forskar och skriver en avhandling om lägret. Hon hade mer än fakta att berätta och frågan om hur människor kan begå brott mot moraliska regler belystes.

Plattan vi betraktar är en minnesplatta över alla de som dött här, från många olika länder (även svenskar) och många namnlösa. Och i grinden är mottot för detta läger ”Jedem das Seine”.

Efter Buchenwald åkte vi till staden Weimer, känd för sina klassiska författare, Goethe och Schiller. En vacker stad men även med historia. Här bakom statyn ligger teatern där Weimarrepublikens parlament samlades – ett försök att nå en demokratisk, fungerande regering i Tyskland.

Nästa dag gör vi ett besök på World Resource Center, där man återvinner metaller ur slagg från industrin. Under besöket ser vi hur kemikunskaper används. Iklädd värmedräkt plockar man ut heta smältdeglar – en av metoderna i analyserna av slaggen.

Onsdagen: Kemiåtervinning. Sen fortsätter dagen så här:
Nästa besök för de svenska eleverna var hos stadens borgmästare Röglin. Han berättade om hur staden styrs och att en borgmästare inte behöver vara ansluten till något politiskt parti. Men han ansvarar för skötseln av kommunens alla delar – skolor, vägar, ekonomi osv. Han gillar gävleprodukter, något vi har med oss varje gång som tack för att han tar sig tid för oss. 

Eftermiddagen ägnade vi åt krigshistoria. Under 30-åriga kriget intas staden av svenskarna och slottet brinner så att tornen rasar. Ägaren – utklädd till tidstypisk härold – berättar med inlevelse.

Nästa dag (torsdag) tar vi buss till Lützen och Leipzig. Här har många krigshärar mötts. I Lützen dog den svenska kungen Gustav II Adolf i novemberdimman. Vi besökte minnesplatsen där och fick höra berättelsen av en guide. Sedan gör vi ett tankehopp i tiden till Napoleonkrigen på 1800-talet och besöker ett monument över historiens största och blodigaste slag.
1813 möttes härar från flera länder bl.a. svenskar och runt 100 000 människor dog eller sårades.

Vi avslutar dagen lite muntrare med ett bryggeribesök. Kopplingen till Sverige blir att öletiketten har Gustav II Adolf som bild. Guiden berättar om hur det kommer sig. Även hur man brygger öl förklarar hon. Världens första? livsmedelslag skrevs i Tyskland och den säger att öl inte får ha andra tillsatser än vatten, humle, malt och jäst.
  


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och