Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Fredagen den 15 januari 2021 - klockan 20:57
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Åsa har lagat mat i hela sitt liv


Ebba Lindmark 2015-10-06Åsa står i sitt nyrenoverade kök och gör det som hon älskar, hon lagar mat. Det blir en klassiker, Janssons frestelse som även var hennes favoriträtt när hon var liten.
En dröm har alltid funnits där och det är att ha ett eget litet pensionat och servera riktig husmanskost. Men drömmen har inte riktigt uppfyllts än. Åsa Lindmark är inte bara min 50- åriga mamma utan hon är även en fantastisk matlagare som alltid haft intresset för mat. Man ser på hennes uttryck när hon lagar mat att hon verkligen har kul och att hon är van i köket.


Åsa har lagat mat i hela sitt liv. När hon var mindre hjälpte hon sin mamma i köket, de lagade mat och kom på egna recept tillsammans som hon gör än idag. Åsa fick intresset för matlagning för att hennes mamma var duktig och dels för att hon älskar att äta god mat, det har inspirerat henne till att prova nya saker inom matlagningen. Hon började att laga mer mat vid 22 års ålder när hon flyttade hemifrån. När jag frågar vad hon helst lagar blir hon tyst och berättar att det är en svår fråga men efter en stund svarar hon att de inte finns någon speciell favoriträtt. Det hon helst föredrar att laga är näringsrik och bra husmanskost och goda festrätter.


Medan Åsa river potatisen frågar jag om hon har några enkla mattips till studenter, hon svarar:
- Ha alltid grundingredienser hemma, då kan du experimentera och improvisera med din matlagning. Till exempel pasta, kryddor, mjöl, potatis, smör, lök, konserver och kanske lite kycklingfiléer i frysen... Ett annat tips är att köpa varorna när det är extrapris i affären och framförallt, planera din matlagning!


När Mamma ska dela med sig om sin bästa matupplevelse så ler hon. Hon berättar om ett läckert och lyxigt restaurangkök i Halmstad där hon och hennes kollegor fick laga en riktigt god middag. Hon berättar även om stora oxfiléer som de fick laga till. Många fina råvaror, stort restaurangkök och trevliga människor, det kunde inte bli bättre.  


Just nu är Åsa ekonomiassistent på Gävle Energi där hon trivs jättebra. Drömmen som står lägre upp i texten finns i Åsa. Hon skulle gärna vilja öppna ett eget litet pensionat och servera god och vällagad husmanskost till lagom antal gäster, men den har inte slagit in än.
I 20 årsåldern jobbade hon på restaurang, men hon kände att yrket inte passade för att det var för stressigt.


Framtidsplanerna enligt Åsa inom matlagningen är att utvecklas, prova på nya saker och recept och ta sig an nya utmaningar och vem vet, en dag kanske drömmen om det lilla pensionatet går i uppfyllelse.

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och