Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Fredagen den 15 januari 2021 - klockan 21:28
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

– För mig handlar det om en balans


Wilma Hellman 2015-10-06


 Redan andra året på gymnasiet måste eleverna börja fundera på vad de vill göra efter studenten. Något som kan verka både skrämmande och roligt.
Emma Ekman, elev på Borgarskolan har, även om hon inte vet säkert, flera idéer om vad hon vill göra med sitt liv. Emma sitter bekvämt uppkrupen i soffan, hon ler brett och säger att vi kan börja när som helst. Rummet hon har valt är klätt i neutrala färger i olika nyanser av grått och vitt. Soffan hon sitter i är fylld med kuddar.

Emma är 17 år gammal och går andra året på Borgarskolans Samhällsvetenskapliga program med samhällsvetenskap som inriktning. 


Varför valde du att gå Samsam?

–Jag gillar samhällskunskap, sen är inte riktigt natur eller ekonomi min grej. Jag visste inte vad jag ville göra efter studenten när jag slutade nian så då passade det med en bred utbildning så att jag har många val i framtiden.

Idag är det väldigt svårt att hinna med både fritid och skola, så vad är då din främsta prioritering? Är det viktigaste för dig att få högst betyd i skolan eller att njuta av livet och vara ungdom?

Emma ser tankfull ut och tittar ner på sina naglar innan hon svarar.
– För mig handlar det om en balans, jag tror inte att man kan lägga all tid på en sak i livet för att lyckas. Jag tycker inte att skolan är det roligaste som finns. Det är min fritid men och att vara med kompisar men jag behöver min utbildning i framtiden. Emma tystnar och tänker efter. För mig handlar det som sagt om balans. Hon gestikulerar lite med händerna som för att visa. Om jag lägger all tid på skolan kanske jag blir jättesmart, men samtidigt förlorar jag också det sociala vilket också är viktigt. Dessutom fungerar det för mig att börja plugga någon dag innan prov och då gör jag det. Det känns dumt överprestera och stressa ihjäl mig.

 
Du går som sagt andra året på gymnasiet, har du börjat tänka på vad du vill göra efter studenten?

– Men gud vad svårt, Emma rynkar fundersamt ögonbrynen. Jag vet att jag vill studera vidare, men inte på en gång. När man är ung är det den enda perioden i livet som man kan vara ledig en stund, ta vara på tiden. Leva livet, samtidigt som jag kanske vill jobba. Kanske jobba på annan plats i ett halvår, för att få lite miljöombyte. Sedan kanske jag vill plugga i Gävle, det är inte min dröm men vem vet. Då kanske jag tycker att det är jätteskönt att få komma hem. Hon drar fingrarna genom håret. Jag vet faktiskt inte riktigt, det är så svårt att se sig själv efter 25, innan det känns det mer klart, rent generellt. Eftersom jag ska resa och sen plugga är tiden fram till dess nästan uppbokad men sen är det mer oklart. Emmas mobil plingar till, hon tittar på den och ler sedan ursäktande, förlåt säger hon och stänger av ljudet.

Vad vill du jobba med? 


Emma skrattar till och räknar sedan upp tre saker,
–Mäklare, event management och lärare. Jag är en planeringsmänniska från botten till toppen, därför tror jag att det skulle vara roligt att planera event, sedan vill jag jobba med människor och inredning där för tänkte jag mäklare. Emma biter lite på en nagel innan hon kommer på sig själv. Det är en dålig vana jag har förklarar hon. Mitt safe card, säger hon sedan, är lärare, att jobba på lågstadiet men kanske svenska och SO. Med det är en reservplan, det kommer alltid att behövas lärare. Jag vet att jag vill jobba med människor och inte sitta instängd ensam med en dator, för då skulle jag dö av trisstes.

Är det viktigt att tjäna mycket pengar?

– Nej svarar hon fort. Det jag är intresserad av är olika yrken med olika förmåner och lön. Jag tror så här, det är inte nummer ett för mig. Det viktigaste är att jag gillar mitt jobb. Sedan kommer det som en bekräftelse på att man har gjort något bra när man tjänar mycket, med det är inte min drivkraft. Jag är inte intresserad av lönestatistik. Att ha mat på bordet och gilla mitt jobb räcker.

Sista frågan, Vart ser du dig själv om tio år?

- Nyanställd, med någon form av examen. Jag känner mig som ett barn nu, så svårt att se mig själv som gift med barn. Hon rynkar pannan lite. Men kanske i en relation, att leva ihop med någon.
Emmas bröllop ska vara den största fest hon någonsin fixar och hon kan inte vänta på att livet ska börja på riktigt. 


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och