Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Onsdagen den 20 januari 2021 - klockan 07:30
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Hjälper barn till världen


Tova 2015-10-13Monica jobbar som undersköterska på förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus i Stockholm.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Det roligaste med mitt jobb tycker jag är att jag träffar nya människor varje gång jag jobbar. Och att jag får vara med och uppleva en av det bästa ögonblicken i livet.

Någon dramatisk händelse?

- Jag har jobbat på förlossningen i tio år. Det har hänt ganska mycket grejer. En händelse som jag verkligen kommer ihåg är när vi fick ett samtal av en sextonårig flicka som ringde mitt i natten för att hon hade värkar och hon skulle komma in ensam med ambulansen för att hennes familj visste inte om att hon var gravid. Hon kom ensam till förlossningen och sa att hennes mamma hade cancer så hon ville inte oroa familjen med att hon är gravid också. Hon hade bestämt sig för att adoptera bort barnet. Vi ringde efter kuratorn som lyckades övertala henne att ringa sina föräldrar ändå. Föräldrarna och hennes lillebror kom dit och de övertalade den här flickan att behålla barnet. Hela familjen kom och hälsade på cirka två månader senare och alla var så lyckliga över det här barnet. Och mormor som hade cancer sa att nu hade hon en till anledning till att överleva cancern.

Det jobbigaste med ditt jobb?

- Det jobbigaste är nog när det inte går bra och ett barn dör. Det finns ju inte något som är så mycket jobbigare än att vara med när någons barn dör.

Hur känns det att förlösa någon känd person och se personen bakom masken?

- Jag har ju varit med när några kända personer fött och det blir inte annourlunda än någon annan. Det är ju en person som vill föda sitt barn och bli mamma så man kopplar ju bort vem det är.

Hur länge har du jobbat på förlossningen och hur har det utvecklats?

- Jag har som sagt jobbat i tio år. Vi försöker att använda mindre och mindre mediciner och gå tillbaka det som känns naturligt i de fall där det går. Nuförtiden har patienter mer att säga till om än vad de hade för 10år sedan.  T.ex. för tio år sedan när en patient kom in så gav vi instruktioner till patienten och sa t.ex. ”Nu när vi tar in dig här kommer du att få dessa mediciner och du kommer göra såhär” Men nuförtiden är patienterna mer pålästa och vi frågar istället dem hur de vill ha det. 


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och