Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Fredagen den 15 januari 2021 - klockan 21:19
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Flodvågen


ES16M recenserar 2016-12-02

Bild från Hegas
Bild från Hegas

Recension 1

 

Den här boken heter Flodvågen och är både en spänningsroman och en äventyrsroman.
Boken kom ut år 2010.
Författaren till den här boken är Anne Rooney.

Boken handlar om en kille som heter Danny som har flytt från sitt land på grund av översvämning. Danny flyr med hjälp av en tankbåt men han hoppar av båten och simmar resten av de sju kilometer som återstår till England, men i England så stiger vattnet bara mer och mer. Det har blivit ett riktigt farligt klimathot mot världen.

När Danny kommer fram så ser han några barn som spelar fotboll i det våta gräset. Vattnet kommer från nya översvämningar.

Danny träffar en kille som heter Kevin vid fotbollsplanen. Danny har stått bakom ett träd för att inte synas med sina blöta kläder och utan skor. Efter fotbollsträningen när alla gått, märker Kevin att det är nån som står bakom ett träd och gömmer sig, Kevin går rakt in mot träden, sträcker ut handen och börjar prata med Danny men Danny svarar inte på en enda fråga.

Kevin vill inte gå hem för han vet hur det kommer att bli. Hans lillebror sitter och kollar på tv, hans syster brukar alltid stänga in sig i sitt rum och mamma kommer alltid hem sent och hon dricker alltid och tar aldrig hand om sina barn. Kevin får göra allt för sina syskon och laga mat.

En kväll går Kevin och ska slänga soporna och då ser han samma kille som han sett vid träden vid fotbollsplanen, det är Danny och han har följt Kevin hem. Danny tar all mat som blivit över som Kevin är på väg att slänga.

Kevin låter Danny bo i deras bod i deras trädgård och han vet att det är mot lagen att låta en klimatflykting bo hos en, men han kan inte skvallra för nån.

Ett tag senare börjar en lagkamrat som heter Peter förstå att Kevin har en klimatflykting i sin bod och han vill avslöja Danny för polisen så han ringer polisen och Kevin planerar att fixa ett fejk-id till Danny. Peter är en mobbare och tror att han är bäst på allt. Men innan polisen hinner komma så är Peter på väg att gå in i boden för att hitta Danny men Peter ramlar i det kolsvarta mörkret och slår sig och blöder kraftigt, de är tvungna att ringa ambulansen.

Medans Peter ligger där helt blodig och vimsig, tar Kevin hans id och ger det till Danny istället, de är tvungna att fly mer uppåt mot bergen. När de har gått så ser de att ambulansen har kommit till Kevins hus, men Danny känner sig skyldig när de tar Peters id och han bestämmer sig för att gå tillbaka till boden och erkänna för ambulanspersonalen vad som hänt.

Huvudpersonerna i boken är Danny, Kevin och Peter.
Danny är en klimatflykting, som bryr sig om andra,
Kevin är en person som inte har så bra relation med sin mamma men bryr sig också om andra.
Peter är en  person som är taskig mot andra och tror han är bäst på allt men han förändras mot slutet.
Miljön i boken är blöt, mörk och lite kuslig.

Jag skulle gissa på att den här boken handlar lite grann om framtiden för i boken så tillkommer det att det börjar bli översvämningar i olika delar av världen. Det finns ändå mycket politik i boken som klimatflyktingar som försöker fly till ett annat land och om översvämningar.

Jag tycker författaren använder enkla ord och enkla meningar så det blir lättare att läsa och det går fortare att läsa klart. Det är inte författaren som berättar historien, men jag tror att det kan ha varit någon som har varit med om nåt liknande.

Min uppfattning av den här boken är att författaren vill ge ett budskap till sina läsare, att alla är lika värda, att du inte kan behandla nån på ett dumt sätt på grund av att han/hon kommer från ett annat land eller har någon annan hudfärg. Vi är fortfarande människor allihop och har känslor, hur coola vi än verkar. Och att alla gör misstag ibland.

Jag skulle lätt kunna rekommendera den här boken till andra, även om den är väldigt lättläst. Om du inte läser så mycket, då tycker jag att du ska börja med den här och sen ta dig uppåt steg för steg till svårare böcker.

Jag ger den här boken 3 av 5 stjärnor för den är ganska lättläst men innehållet i boken var bra.


Recension 2


Anne Rooney’s ungdomsroman ”Flodvågen” publicerades år 2010. 

Boken handlar om klimatflyktingen Danny, en lång, mörk och tanig kille. Han flyr från Nederländerna som var hans hem, tills det blev översvämmat. Hela jorden håller på att bli översvämmad och alla flyr från sina länder. De flesta söker sig norrut. 

Danny flyr till Storbritannien genom att gömma sig på en båt. Sedan hoppar han i vattnet och simmar för att inte bli sedd av varken personalen på båten eller kustbevakningen.


När han kommit till land har han ingenstans att vända sig utan han bor ute på gatan. Han tar sig igenom varje dag utan vare sig mat eller torra kläder. Han har inga skor så därför tvingas han gå i sina blöta strumpor.


En bit in i boken får vi reda på att Danny är lite fotbollsintresserad och han står ofta i buskarna intill en fotbollsplan där ungdomar ofta spelar. En av de ungdomarna är Kevin, en kille som sköter om sina syskon då hans mamma är ett fyllo. Han är en mycket omtänksam kille och han upptäcker en dag att Danny står där i buskarna, utan skor. ”Är det en klimatflykting”, tänker han. Efter en stund går han fram till Danny och pratar med honom. Efter att Kevin pratat med honom blir han Dannys kompis och han får mat och tak över huvudet av Kevin. Men tryggheten varar inte så länge.

Längre in i boken börjar även England bli fyllt av vatten vilket gör att de måste fly därifrån också.


Mellan allt detta så sker det en massa drama mellan Kevin och Peter, en mobbare som är kapten för Kevins fotbollslag. Peter gillar verkligen inte klimatflyktigar men Kevin försvarar Danny, och längre fram i boken visar det sig att även den kaxige Peter behöver hjälp.


Boken utspelar sig i en framtid då klimatet i världen blir sämre och sämre, vilket leder till översvämning. Det utspelar sig bland bakgatorna i slumområdena utanför London.


Författaren skriver med vardagligt språk, så som ungdomarna i dagens samhälle pratar, enkla ord och boken i sig är väldigt lättläst och väldigt lättförstådd. 

Det författaren vill lyfta fram i denna bok är hur klimatet kan komma att se ut om vi fortsätter med alla dessa miljöförstöringar som alla i samhället håller på med. Då boken utspelar sig i en framtid så får man en inblick i hur framtiden kommer att se ut om glaciärerna och isen vid polerna kommer smälta.


Anne Rooney är en väldigt bra då hon fångar läsarens intresse redan vid första sidan i boken och håller den intressant genom hela boken. Hon använder ett väldigt bra språk till den målgrupp som hon riktar sig åt. 


Jag personligen är ingen van läsare, men denna bok är väldigt kort och den har en bra fart i sig. Det händer mycket saker vilket leder till att man bara vill fortsätta läsa den, vilket gör att boken i sig blir väldigt bra och lättläst. Författaren använder ett lämpligt språk till de unga läsarna, hon skriver så som ungdomarna pratar i dagsläget.


Jag skulle definitivt rekommendera andra att läsa denna då den är lätt och för de som kanske inte läser så mycket, är det en väldigt bra bok då den är snabb att läsa igenom och den är väldigt spännande från början till slut. 


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och