Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Fredagen den 15 januari 2021 - klockan 21:58
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Udda Verklighet - 
Drömmar som är Verklighet


ES16M recenserar 2016-12-02

Bild från STYXX
Bild från STYXX


Recension 1

Boken heter ”Udda Verklighet” och är skriven av Nene Ormes och översatt av Sara Bergmark Elfgren. Boken kom ut 2010 och den är klassad som fantasy.

 

Boken utspelar sig i centrala Malmö och senare i en overklig men samtidigt verklig värld. Författaren använder ett dåtidstempus i boken och språket är lätt att förstå. Några viktiga personer är Udda, Daniel och Hemming. Genom boken får man veta att Udda kan drömma sanndrömmar, alltså det hon drömmer händer eller har hänt i verkligheten. Daniel älskar att uppleva äventyr och Hemming är en formskiftare!

 

Det handlar mest om Udda och Hemming och om hur de på olika sätt försöker att hitta Uddas vän Daniel, efter att han försvann flera dagar och inte kom tillbaka. Udda kan inte heller ringa till polisen och anmäla eftersom platsen som Daniel försvann vid, var ett ställe hon har drömt om. Vem skulle tro på hennes historia? Folk kommer att tro att hon är galen. Det är då hon drömmer om Hemming och får lära sig om den andra ”overkliga” världen. Efter det så letar hon upp Hemming och tar hjälp av honom för att leta på Daniel, det är då deras overkliga äventyr började…

 

Författaren använder ett rätt så enkelt och ganska vardagligt språk. Det var inte så svårt att förstå vad författaren vill berätta och uttrycka. Författaren har inte heller använt nåt avancerat ord eller mening, så det är lätt att följa med i handlingen.

 

Jag gillar boken för det mesta pga. det lätta språket och hur snabbt det är att komma in i handlingen, och dessutom att den är lätt att förstå.

Boken är bra för att den börjar direkt in på handlingen, alltså i början så går den in på en gång på drömmen där en kvinna blir biten av vargar, och sen börjar den med olika karaktärers introduktion. Det som jag tycker är bra med boken är det här med det ”overkliga”. Författaren har fantiserat ut ett helt samhälle av de ”övernaturliga” människor, där de själva har nån som håller allt under kontroll mellan de övernaturliga och de vanliga. Men, det dåliga med boken är kanske att författaren har beskrivit så mycket om det övernaturliga samhället, men inte direkt förklarat vad det är, vilket gör att man inte förstår exakt hur det är att vara ”övernaturlig”. Så därför tycker jag att författaren kunde ha skrivit mera om samhället i stället för att beskriva ”ytan” av den.

 

När du väl har kommit in i handlingen i boken så kommer du inte att vilja lägga ifrån dig den. Jag rekommenderar boken för dem som gillar spänning och övernaturliga krafter. Om du gillar sånt, så är den här boken läsvärd för dig. 


Recension 2

Udda Verklighet är skriven av Nene Ormes och är den första boken i serien De Sära. Boken kom ut 2012 och det finns bara en upplaga.

 

Genre: Fantasyroman med inslag av Sci-fi

 

I hela sitt liv så har Udda plågats av hallucinationer och onda drömmar. En natt händer något som förändrar hennes liv och hennes världsbild för alltid.

Udda är först i boken en väldigt försiktig och rädd person. Hon är osäker och använder ofta hennes vänner som stöd när det händer något. Hon bor i en lägenhet i Malmö och hennes bästa kompis bor en våning över henne.
Hon jobbar som telefonförsäljare och har samma rutiner varje dag.
Senare i boken får man se en annan sida av Udda. Hennes karaktär utvecklas, hon blir mer självsäker och gör allt för sin kompis. Hon får känslor för Daniel mer än bara vänner.

 Daniel: Är helt tvärtemot Udda och gillar Äventyr. Han blir glad när Udda berättar mer om hennes drömmar för då kan det äntligen hända något i denna stad.

Daniel bor en våning ovanför Udda så han är alltid där för henne.
Man får inte följa med honom under boken och det är synd för det skulle vara intressant att läsa om hur han har det.

En annan karaktär i boken är Henning. Precis som Udda är han också ”sär” och han hjälper Udda att förstå allt det som händer. Han hjälper henne också när hon försöker rädda Daniel. 

Boken utspelar sig i centrala Malmö och i Uddas drömmar.

 Nene Ormes använder både vardagligt språk och ord som man inte hör i dagens samhälle. Eftersom det är en fantasy/Sci-fi så använder hon ord som hör till den genren. Det är lätt att förstå boken och hon använder meningar som är intressanta och det är lagom långa meningar. Hon skriver boken i jagform och i nutid som gör det mer intressant. I boken uppkommer det tillbakablickar av Uddas drömmar och hur Daniel försvann.

Budskapet är till dom som nån gång känner sig udda och dom som vågar vara det.
Att man gör allt för sina vänner.

 Jag tycker boken är bra, spännande och jag gillar att man får följa med Udda och Henning som försöker göra allt för att rädda Daniel. Men det som är mindre bra är när det händer något så går det så fort över. Det skulle var bättre om det var på några fler sidor. Men det är intressant att se hur Udda utvecklas under boken.

 Jag skulle lätt kunna rekommendera denna bok om man gillar Sci-fi och fantasy men det är en sån bok som om du inte gillar denna genre så tror jag att man inte skulle uppskatta boken på samma sätt. Sen så om man ha tid och tycker om att läsa för det är en sån bok man inte läser snabbt igenom för då förstår man inget.  


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och