Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Fredagen den 15 januari 2021 - klockan 20:54
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

En större utmaning än väntat


Elin Hagelin 2012-04-02


Som sextonåring bestämde sig Linn Andersson för att flytta hemifrån. Den ”lilla” flytten från landet in till stan var en större utmaning än vad hon trodde. Idag är hon arton år och har bott hemifrån i två år med sin pojkvän.


Det är en tidig måndagsmorgon och jag har blivit hembjuden till Linns lägenhet på frukost. Med doft av nybakat bröd och sött te sätter vi oss ner vid köksbordet. Hon berättar att det känns bra att ha flyttat hemifrån så pass tidigt och att det känns skönt att ha något eget. 
Linn flyttade till Gävle för att gå på Medieprogrammet på gymnasiet. Det programmet fanns inte där hon bodde tidigare.
– Det är bra att jag har fått börja ta eget ansvar. Tidigare har jag inte behövt göra det. Hemma var det alltid mamma som gjorde det mesta, nu måste antingen jag eller Johannes ta tag i saker.

Inte så enkelt
Men att flytta hemifrån var inte så enkelt som Linn hade trott. Varje dag måste det lagas mat, det ska diskas, städas, tvättas och handlas mat. Om inte hon eller hennes pojkvän gör det så blir det inte gjort, det finns ingen mamma som är där och hjälper till. Samtidigt som Linn måste ta hand om sitt hem så måste hon sköta skolan.
– Jag måste alltid göra allt annat innan jag kan ta tag i att plugga. Meningen mad att jag flyttade hemifrån var att jag skulle få mer tid till att plugga eftersom jag hade en lång väg till skolan tidigare. Nu bor jag närmare men jag har fortfarande lika lite tid som jag hade innan till skolan, för nu har jag mer sysslor att göra istället vilket jag inte hade tänkt på innan.

Mat först - läxor sen
Att ta tag i maten när man kommer hem från skolan kan vara väldigt tufft. När man väl har kommit hem från skolan så vill man oftast bara sätta sig ner och ta det lugnt och samla kraft för att sedan orka ta tag i alla läxor som måste göras. Den stunden finns inte i Linns liv längre, det första hon måste göra när hon kommer hem är att laga mat. Utan mat så orkar man inte att plugga, så att ta det lugnt får vänta tills man ska gå och lägga sig.

Även fast hon är student med en minimal budget så har hon ett fint och ombonat hem. Man ser att hon har ett intresse i heminredning och att hon vill ha fint runt om sig.
– Mina föräldrar hjälper till att bidra med matpengar för mig varje månad, sedan har jag även ett inackorderingstillägg som jag får som går direkt till hyran för lägenheten. Utan hjälpen som jag får av mina föräldrar och bidraget som jag får hade det inte gått runt.

Skillnaden mot att bo hemma
Den största skillnaden med att ha flyttat hemifrån tycker Linn är alla sysslor som måste göras. Även fast hon bor på Brynäs där hon har nära till allt så är det jobbigt att ha så många måsten hela tiden. Innan så hade hon två mil till närmsta affär, så att ha flyttat in till stan har underlättat otroligt mycket.
– Det är skönt att man får bestämma själv utan att mamma eller pappa ska säga att jag behöver städa. Visst, det är både bra och dåligt att man inte har sina föräldrar i närheten. När man bodde hemma och var sjuk så kunde mamma ta hand om en. Nu finns det ingen där som kan ta hand om en utan det får jag göra själv.

Att bo ihop
När jag frågar Linn om hon hade flyttat hemifrån så här i efter hand så var hennes svar ja. Hon har skaffat sig många erfarenheter som hon tidigare inte hade en aning om och hon har växt som människa.
– Vi hade det så pass trångt hemma så det känns bra att ha något eget. Jag är intresserad av inredning och jag gillar att pyssla om lägenheten. Men om jag inte hade haft min pojkvän när jag flyttade så hade jag nog inte flyttat. Jag hade nog inte orkat med alla sysslor i så pass tidig ålder. När man är sexton år så är man inte riktigt mogen, så det är bra att jag har en äldre pojkvän.
Under åren har Linn och hennes pojkvän gått igenom många faser i sitt förhållande. Det har varit många upp och nergångar och att ha flyttat ihop har testat dom gång på gång.
– Att bo ihop har varit en utmaning. Men man märker om man kommer att kunna hålla ihop vilket har varit en bra erfarenhet. Det gäller att man lär sig att kompromissa i ett förhållande för att det ska fungera.

Att bli vuxen
Jag märker att Linn vet vad hon pratar om. Man ser att hon har växt som person under dessa år och att hon nu förstår att man inte kan få allt serverat på ett silverfat genom hela livet. En dag är man vuxen och vissa blir det tidigare än andra.

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och