Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Tisdagen den 2 mars 2021 - klockan 11:33
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Eva gör livet bättre för gatubarn i Nepal


Text: Emelie Norlin, Rebecka Norgren, Majken Edqvist, Klara Galanti 2014-02-19

Flickorna som bor på flickhemmet i Kathmandu, Nepal.<br />Copyrightt: Föreningen för gatubarn i Nepal
Flickorna som bor på flickhemmet i Kathmandu, Nepal.
Copyrightt: Föreningen för gatubarn i NepalDu kanske i första hand känner till Nepal eftersom världens högsta berg, Mount Everest, ligger där? Men Nepal är också ett av världens fattigaste länder, där hälften av befolkningen på 30 miljoner är barn. Cirka 30 000 barn bor ute på gatan, varav minst 8000 bor helt ensamma. Gävlebon Eva Holmberg-Tedert är eldsjälen bakom Föreningen för gatubarn i Nepal och vi fick möjligheten att träffa henne.Föreningen för gatubarn i Nepal startades i november 2010 av Eva Holmberg-Tedert. Idén uppkom genom en föreläsning där en tibetansk munk berättade om den tragiska situationen för barn och ungdomar i Nepal.

Fattigdomen i landet kan beskrivas som gränslös.
I slumområdena i huvudstaden Kathmandu är läget kritiskt för många barn. Att bränna sopor för att hålla värmen och att bo i gatuhörn är en del av vardagen. Barnen tvingas även att rota i soporna för att få mat för dagen, vilket oftast inte räcker till för att mätta en hungrig mage. Därför är det väldigt vanligt att barn från tre års ålder får lim av sina föräldrar för att slippa hungerkänslan. Det har Eva själv bevittnat när hon var i Nepal i oktober förra året.

- Jag och Samuel som också är styrelseledamot i Föreningen för gatubarn i Nepal gav oss ut till ett tempelområde i Pashupatinath för att ge frukost till hemlösa barn. Vi såg högar av människor och hundar på flera platser, människor med kartongbitar under sig och trasor eller i bästa fall en söndrig filt över sig.

I ett hörn satt en pappa med sin uppenbart påtända lilla dotter, flickan var cirka tre år gammal. Dottern kunde inte äta, hon var alldeles för hög på lim, ögonen glittrade och hon fnittrade okontrollerat då hennes pappa försökte få henne att äta. Pappan sade sorgset "Hade jag vetat att det skulle bli matutdelning här idag så skulle jag aldrig ha gett henne lim" Han var väldigt ledsen, han hade tårar i ögonen för att han ville sitt barn så väl. Vi gav pappan en påse med mat att ge flickan senare, när limruset klingat av.

På gatan är livet hårt. De flesta barn som bor på gatan är pojkar då det är väldigt vanligt att flickor tas från gatan vid fyra års ålder av människohandlare och säljs till bordeller i Indien. Livet på bordellerna blir inte långvarigt på grund av våldtäkter och andra skador. Flickorna kan även bli sålda av sina föräldrar då bristen på pengar är så akut att det kan vara den sista utvägen.

Många föräldrar har även stora alkoholproblem och är beroende av att sniffa lim, och då lockar snabba pengar. Att ha många döttrar kan vara förödande för en familj, dels för att det är dyrt att betala hemgift när dottern ska giftas bort men också för att sönernas utbildning prioriteras högt vilket gör att familjen tvingas att sälja en eller flera döttrar.

I Nepal finns det en lagstiftning som förbjuder att sälja barnen, men denna lag följs dock inte alla gånger.

Pojkarna blir ofta utsatta för våld och kränkningar, till och med av polisen. Blodförgiftning, förlorade kroppsdelar och TBC är vanligt bland barnen och då de inte har råd med sjukvård kan ett litet sår innebära döden.

Det är politisk instabilitet i landet.
Den bristande lagstiftningen har ställt till det mycket för Nepal, landet sägs vara en demokrati men styrs inte därefter. För att förminska fattigdomen måste landet bli mer demokratiskt.

- Korruptionen är ett av de stora hindren mot välstånd.  Det är dålig infrastruktur i landet och elektricitet är en bristvara, det är strömavbrott väldigt ofta. Vattenkraft skulle kunna förse hela landet med ström, men nepaleserna har inte kommit så långt i utvecklingen än, säger Eva.

En ny konstitution är också nödvändig för att landet ska fungera. Idag följs inte lagarna och detta beror på okunskap bland folket men också på att regeringen har en bristfällig översikt på invånarna. Ett bra exempel på detta är skolplikten som inte följs. Regeringen har ingen koll på vilka som går i skolan och vissa skolor har inte ens lokaler för lektioner, så undervisningen hålls utomhus.

Trots att det är förbjudet att slå barn i skolan så sker det dagligen, främst i de statliga skolorna, detta leder till att lusten att gå till skolan sjunker hos barnen. I jämförelse med Sverige har Nepal inget system som talar om vilka barn som är i skolan och när dem är i skolan. Av de få som går i skolan är majoriteten pojkar då flickor får stanna hemma och passa sina småsyskon.

Eva lägger ner nästan all ledig tid
Eva spenderar nästan all sin lediga tid åt föreningen som hon grundat. Efter fyra år har hon åstadkommit väldigt mycket. Hon har startat upp både ett flickhem och ett småbarnshem där det bor sammanlagt tjugosju barn. Femton andra barn som fortfarande bor hos sina anhöriga blir försörjda med utbildning av föreningen.

Det är inte nog med det, Eva engagerar sig också i att flickor från små byar som tillhör de lägre kasterna ska få möjlighet till att utbilda sig till barnmorskor. Målet är att flickorna ska återvända till sina hembyar för att jobba som barnmorskor.

- Det finns flera anledningar till att jag arbetat för att kunna stödja unga flickor i Nepal till barnmorskeutbildningar. Den viktigaste anledningen är att dödligheten bland unga vuxna är väldigt hög i Nepal och för kvinnorna är den största orsaken graviditet och förlossning. Ju fler mammor som dör desto fler barn hamnar på gatan utan försörjning eller omvårdnad, säger Eva.

Föreningens första prioritet är barnen på hemmen, men i den mån det är möjligt så delas både mat och annan hjälp ut till barn som fortfarande bor på gatan. Barnen bor på hemmen tills de är tjugo år och färdigutbildade.

Evas ambition med föreningen är att ge barnen en utbildning så att de i framtiden kan försörja sig själva och sina barn och på så sätt hjälpa dem ur fattigdomen. Föreningen har idag sexhundra medlemmar som aktivt donerar bidrag vilket håller föreningen vid liv. Drygt femtio procent av medlemmarna i föreningen är gävlebor. I regel åker Eva till Nepal två gånger per år för att träffa barnen och se till att allting går som det ska. Hon har ofta med sig gåvor till barnen från föreningens medlemmar.FAKTA OM NEPAL

Antal invånare: 30 miljoner

Statskick: Republik. President Ram Baran Yadav

Huvudstad: Kathmandu

Språk: Nepali

BNP/capita Nepal: 561 USD (2012)

BNP/capita Sverige: 54 476 USD (2012)

Läskunnighet: 59,1 % (2009)VILL DU STÖDJA FÖRENINGEN?

Medlemskap: Medlemsavgift 100 kr per år

Månadsfadder: Bli fadder och betala valfritt belopp per månad.
Donationer: Sätt in en valfri summa på föreningens 90-konto (Bankgiro 900-3658, Plusgiro 90 03 65-8). Pengarna som doneras går direkt till barnhemmen, allt arbete i Sverige är ideellt.

För mer information, besök föreningens hemsida: hemsida http://www.gatubarnnepal.net/
eller deras Facebooksida Föreningen för Gatubarn i Nepal


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och