Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Torsdagen den 28 januari 2021 - klockan 10:43
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Konsten att inspirera och bli inspirerad


Jessica Timbré 2016-03-10

Det är söndag förmiddag och trots att många vid denna tid bara har vaknat, så har Ulrica Timbré precis kommit in efter både snöskottning och garagebygge ute på gården. Snön utanför faller i rasande fart och man förstår att här tvekas det aldrig om vad som ska göras. På vardagen jobbar Ulrica som hälsopedagog där hon motiverar och inspirerar barn och ungdomar i skolan att välja ett hälsosammare liv. I den här intervjun lär vi känna henne bättre och tar reda på vad som driver henne, på både jobbet och utanför det, till att just inspirera andra.


Det är orden positiv, flexibel, social, glad och omtänksam som Ulrica själv skulle beskriva sig bäst som. Och att vara just omtänksam, glad och social gentemot andra tror hon att hon vunnit mycket på.
- Man får ut mycket positivt utav det, säger Ulrica när frågan om vilken egenskap som hon är mest nöjd med ställs.
Och även fast att vara snäll också för mycket gott med sig, så har hon märkt att man måste hitta en gräns för att inte blir för utnyttjad för den egenskapen. I lägen där man har ett driv i saker är det lätt att folk vill ta del av den energin man har, och då måste man finna en balans i sin snällhet menar Ulrica på.
- Men jag vilar i sådana situationer mer idag och kan stå på mig mer om vad jag vill, att säga nej ibland och ja till sig själv så inte snällheten utnyttjas, tillägger hon efter en stund.

Vad är det som driver dig i livet att göra saker?
- Det är goda saker och positiven omkring mig som inspirerar mig att göra saker. Även att man själv inspirerar andra tror jag driver en att göra saker. Det är många som även sagt till mig att jag inspirerar, säger Ulrica. Och i hennes yrke som hälsopedagog är det även viktig egenskap att kunna inspirera andra, vilket hon också tror gör att hon passar väldigt bra för den yrkesrollen.

Men i vissa sammanhang är det lättare att motiveras till saker.
- Det är i situationer där omgivningen ger mig bra energi som jag känner mest motivation. Att se när andra är positiva, gör någonting bra och kämpar gör mig motiverad. Det kan vara från överallt, av familjen, arbetskamraterna, på teven eller roliga klipp på nätet som gör det.

Ulrica berättar att även komplimanger får henne att bli motiverad. Men då är det inte främst komplimangerna om hennes prestation hon menar, utan mer om hur hon är som person är det som är motiverande att få komplimang för.

Men varifrån Ulricas egen drivkraft att inspirera kommer ifrån tar det inte lång tid för henne att svara på.
- Det är nog från mina föräldrar, som jag märkt i efterhand har varit inspiration för andra. Dom har alltid varit positiva och gjort inspirerande saker och flera aktiviteter som musik, resor och gått på olika sporter. De har drivit en egen klädaffär hela sitt liv och där fick jag även se mycket om hur man är med människor och bemöter dem. Jag har tagit med mig mycket barndomen som jag är jättetacksam över att ha idag.

Vardagen innehåller ofta någon form av aktivitet efter jobbet. Då är det mest löpning utomhus som Ulrica brukar göra, som hon också hållit igång med i många år. Fast på senare tid har hon velat testa på en ny träningsform, och då behövde den motivation vi tidigare pratade om sättas igång inom henne för att få en drivkraft till det.
- Jag hade ett självprat med mig själv om att faktiskt bestämma mig för att göra det jag ville uppnå. Att inte göra någonting bara 20 procent utan faktiskt hela vägen. Bara bestämma sig för att göra det, och inte tänka ihjäl sig hela tiden som skapar hinder och ursäkter. Sedan tänker jag alltid på hur det kommer kännas både psykiskt och fysiskt att faktiskt ha gjort det man ville göra.

Detta går även in på Ulricas kunskap om hälsa, då hon fortsätter berätta om hur viktigt det är att faktiskt få utlopp fysiskt för saker i vardagen.
- Vi utsätts idag mest för psykiskt stress och behöver därför en balans genom att få utlopp för saker också fysiskt. Att svettas och röra på sig ger ju också en effektivare vila och återhämtning. Ibland frågar vissa mig om hur jag orkar springa så mycket, och då svarar jag alltid att det här gör jag ju för att faktiskt för att kunna orka.

Ibland är det såklart svårt att undgå att känna sig utmattad, stressad och omotiverad i saker, vilket även Ulrica också intygar.
- I situationer där det blir för mycket arbete i jobbet och man inte kan återhämta sig blir jag väldigt omotiverad trots att uppgiften faktiskt kan vara rolig. Det är viktigt att finna den där balansen, speciellt för mig också som jobbar med att få andra hitta den. Omgivningen kan också ibland dra ner ens energi, när andra letar fel eller det finns orättvisa eller o-respekt där man är, säger Ulrica men inflikar sedan att förhållningssättet väljer man ju själv.
- Att lägga energin på det som är jobbigt, tungt och trist tar ju energin av en. Så då kan man välja lägga på det som är positivt. Har jag en tuff dag framför mig så kan jag istället tänka på något jag ska göra efteråt som jag kan längta till.

På tal om framtiden, hur ser du på den idag och har du några mål?
- Att utveckla det yrke jag har idag i nya former och kombinera det. Det finns ju i mig att jobba med olika massage behandlingar som jag gjorde tidigare, och mer naturaktiviteter och rörelse för barn utomhus.

Och just utomhuspedagogiken är någonting som Ulrica är nyfiken på att utveckla mera. Hon tror den är viktig för framtiden då barn och ungdomar idag inte vistas så mycket utomhus idag. Vilket hon menar på kan även vara ett samband med den ökade psykiska ohälsan.
- Jag vill hjälpa folk mera, precis som idag men mer utomhus. Där mer rörelse, natur, samarbete och frisk luft finns. Att lära in kunskap med olika pedagogiska metoder är jag väldigt intresserad och nyfiken på.

Det märks att Ulrica också är intresserad och nyfiken på vad hennes yrke skulle kunna erbjuda i framtiden och vad hon själv skulle kunna utveckla.

- Jag känner att jag har en uppgift att fylla som jag tycker att jag passar för, och det är att möta barn och ungdomar med glädjen att röra på sig, vara ute, hjälpas åt och samarbeta utomhus, avslutar Ulrica innan hon tar på sig skorna och går ut till den nu nyfallna snön på backen för att skotta.


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och