Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Torsdagen den 28 januari 2021 - klockan 10:18
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Mobbning


Ida och Fanny 2018-02-13

Vi är två sextonåriga tjejer som går samhällsinriktingen på Borgarskolan i Gävle. Vi tänkte ta upp ämnet mobbning för att vi tycker att man borde prata om det mer. Det är ett ämne som drabbar otroligt många ungdomar i dagens samhälle och är en stor orsak till psykisk ohälsa.

 

Mobbning kan tolkas på flera olika sätt. Men definitionen av mobbning är att någon blir behandlad illa en eller flera gånger. Det kan vara hot, elaka kommentarer eller andra kränkningar. Att bli mobbad kan skapa dåligt självförtroende, psykisk ohälsa och självskadebeteende. Ibland syns det när en person blir mobbad men det är inte alltid så. Det kan ske bakom stängda dörrar, eller på nätet. Vi tycker att det snackas alldeles för lite om det här i skolan, och det är ändå i skolan vi tar med oss mest information som barn och det är viktigt att veta innebörden av mobbning redan i tidig ålder. Ju tidigare man får lära sig att mobbning inte är okej desto mindre mobbning kommer att ske eftersom att då kommer flera känna att dom kan försöka hindra det.

År 2016 finns det en statistik som visar att 25% av tjejerna i högstadiet blir mobbade och 16% av killarna. De mest otrygga ställena enligt denna undersökning är på toaletter, i omklädningsrum och på nätet.

Det finns ingen speciell siffra på om det är killar eller tjejer som mobbar mest utan det handlar om att det oftast görs på olika sätt. Killar gör det ofta med våld och tjejer mer utfrysning och blickar. Men detta är en statistik och det är inte alltid såhär. Och det kan även vara så att det är förutfattade meningar kring hur killar och tjejer är då det förväntas att killar ska vara tuffa.

Vi ville veta vad andra elever på skolan tycker om mobbning och hur samhället sköter mobbning. Därför intervjuade vi elever på skolan om just ämnet mobbning. Vi ställde 10 frågor kring ämnet och här är två av de intervjuer vi hade med två olika ungdomar. Här är dem mest intressanta frågorna som gav bäst svar.

Vi började med att fråga om vad mobbning är enligt dem. Vi fick svaret att det kan vara så mycket. Det kan vara allt från blickar till ord och även fysisk mobbning. Det kan ske på nätet, i skolan, på bussen, på toaletten. Det kan ske överallt och även på ställen där ingen kan märka något.

Vi frågade om skillnaden mellan nätmobbning och verklighetsmobbning. Vi fick svaret att på nätet går det att vara anonym och det är lättare att skriva saker då man kanske inte ”vågar” säga det framför ens ansikte. På internet kan man även lägga ut bilder som sprids fort.

En annan fråga vi ställde var hur mycket kan mobbning påverka en människa, där fick vi svaret att det kan leda ända till självmord. Man kan alltså må så dåligt att man får dem tankarna och de borde ingen få gå igenom. Folk förstår inte hur mycket mobbning kan skada en. Det kan skada en så mycket att man inte känner sig omtyckt av någon.

Sedan frågade vi om man pratar tillräckligt mycket om mobbning is skolan och ingen av dem vi frågade tyckte det. Att prata om det i skolan hade gjort att fler förstår innebörden i det hela. Och det hade minskat mobbning i sig.

 

Ingen borde få gå igenom mobbning oavsett vem man är och de vill vi att folk ska prata mer om. Föräldrar, lärare och i sina kompisgäng. Det måste bli ett ämne som fler vågar ta upp för det är viktigt.

 

 

 


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och