Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Lördagen den 27 februari 2021 - klockan 16:50
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

-Allt händer av en anledning


Towa P, Moa W och Amanda R 2017-09-14





Jacob Winges tog studenten från Borgarskolan i Gävle sommaren 2017. Han gick Samhällsvetenskapliga programmet med inriktning media.

 



Utanför skolan står Jacob och väntar, han har inte varit här sedan han några månader tidigare gick ut gymnasiet. Vi tar oss tillsammans mot bänken utanför Västertull och sätter oss ner i solskenet.

 

Jacob gick som sagt “Sam-media“, en linje han valde eftersom han ville ha en bredare utbildning samtidigt som han fick chans att lära sig mer om olika medieämnen och framförallt fotografi. Det han har haft mest nytta av hittills ifrån sina tre år på Borgis, är att han har fått en större förståelse för hur det fungerar i samhället och hur stor påverkan media har på allt runt omkring oss. 

 

Jacob använder fritiden till att jobba, träna och framför allt att fota. Han spelar även lite tv-spel trots att han inte vill erkänna det riktigt. Förra året lade han mycket tid på att fotgrafera olika bilder, efter hur han visuellt hade föreställt sig dem.

Han försöker att fota en eller två gånger i veckan, och lägger gärna tid på bildbehandling. Att få de bilderna man har föreställt sig är enligt Jacob en uppgift photoshop hjälper en med. Att redigera är viktigt om man vill att det ska se proffsigt ut. Det är även ett bra verktyg till att få det man vill åstadkomma. Jacob lärde sig hur photoshop kunde vara ett verktyg efter att han kollat på youtubevideos.

–Tänk på att fota det du tycker ser bra ut och i vilket syfte du fotar. Tänk också på hur du ska få fram det budskap du vill genom vilken målgrupp du har, säger Jacob

 

Jacobs hobby är som sagt att fota och det är även något han skulle kunna tänka sig att jobba med. Det han lägger mycket tid på när det kommer till fotandet, är hans instagram. Han säljer också tavlor på sin hemsida.

 

Nu efter gymnasiet är Jacob arbetssökande. Han har dock lite sidoprojekt som han jobbar med under tiden, t.ex. ett kommande projekt för honom är att han har ett samarbete med ett företag som säljer klockor på Sleek supply.

 

I framtiden har Jacob målet att han ska ha hittat den väg han vill ta inom utbildning och göra det bästa av det. Hans plan just nu är att prova olika jobb för att hitta det han i framtiden vill arbeta med. Han nämner även att han tycker att det känns som en viktig merit att ha gått på högskola om man vill jobba inom media. En merit som är bra att ha med sig i sin ryggsäck inför framtiden. Högskolan i Gävle har dock inte det bredaste sortimentet att erbjuda för den som vill läsa något inom media vilket innebär att Jacob troligtvis kommer att söka sig vidare till en annan stad om han väljer att gå den vägen.

 

Jacob berättar även för oss hur hans inspirations källa är hans kompis Mersad. Han är det för många olika anledningar men framförallt så inspireras Jacob av Mersads inställning till livet, hur han alltid är glad och har koll på allt. Jacob strävar efter att ha sinnet ”allt händer av en anledning” och fortsätta leva efter det.

 
Till dig som går gymnasiet har Jacob några väldigt bra tips:

–Lyssna mycket men glöm inte bort att ha roligt samtidigt. Tänj på gränserna och försök hitta nya infallsvinklar i varje uppgift. Samt oroa dig inte om det är ”rätt” eller ”fel” utan bara gör det du vill för att få ett så unikt resultat som möjligt, säger Jacob. Han som hade inriktningen media, berättade även att som till exempel fotograf är det viktigt men svårt att hitta en brytpunkt. Alltså det som skiljer en själv från resten av världens fotografer. Att hitta en egen stil.


Tipsa en vän     Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och