Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Lördagen den 23 januari 2021 - klockan 14:18
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Jennika lärde sig plåta på Borgarskolan


Zaga Schönning David Söder Emilia Hillberg 2017-09-14Jennika Ojala tog studenten 2011. Då hade hon gått tre år på Medieprogrammet med fotoinriktning.

–För jag tyckte om att fota, som dom flesta. Jag hade börjat fota lite hemma, typ. Och så hade nån sagt att man kunde ju vara fotograf faktiskt och så tänkte jag; Aja, nämen då ska jag ju bli det. Så valde jag media för att gå foto.


Jennika tyckte att skolan var jättekul.

–Jag hade jätteroligt för vi var ett bra gäng som gick, när jag gick. Man får väl säga att umgänget är ju en stor del av att gå i skolan. Och det är klart att det var skola, det var jättetråkigt många gånger. Ibland var jag inte här, liksom. Men jag hade jätteroligt på media ämnena. Jag tyckte alla medieämnen var roliga men jag tyckte inte om dom andra ämnena.

 

Jennika tycker att hon har haft nytta av utbildningen.

–Vi hade en väldigt bra fotoutbildning då, tyckte jag. Så jag tyckte att jag lärde mig mer än vad jag trodde. Jag märkte det sen när jag pluggade foto på högskolan också, och då hade vi folk i klassen som kunde jättelite och som hade gått media men dom hade ingen större kunskap om foto egentligen och vi hade fått lära oss jättemycket som många inte kan i efterhand. Så jag tror att fotoutbildningen va mycket bättre än vad man trodde när man gick här. För jag har inte märkt den nivån på klasskompisar på högskolan, faktiskt. Sen var jag nörd också för att fota var det enda jag höll på med, men jag minns ju att det var ju nån på här på Borgis som lärde mig det. Det var inte att jag googlade tutorials utan det var ju nån som visade oss. Vi hade en lärare som heter Per Idheman. Han hade vi i analogt och han var jättebra och lära sig av och sen hade vi Patricia. Dom va jättebra, verkligen.


Jennika blev tidigt intresserad av att fotografera.

–Det är nog pappas fel, för han hade en bra kamera och han hade ett fotointresse när han var yngre och växte upp också, så där analogt förr i tiden. Så vi hade mycket kameror hemma. En gång fick jag tag på en kamera också och tyckte att det var roligt och sen så slutade jag inte riktigt med det. När man blir besatt av någonting så kan man inte släppa det och då fortsätter man tills det har slukat en helt, berättar Jennika.

 

Efter studenten pluggade Jennika skrivande på folkhögskola i Storvik.

–Det var för att jag var med i Prima på Arbetarbladet förut och jag skrev och fotade. Så jag pluggade skrivande ett tag och tänkte inte så mycket på foto under det året. Och sen så sökte jag Gamleby fotoskola, men kom inte in först.

Jag sökte igen och då kom jag in på Gamleby till sommaren. Och då tog jag ju den platsen. Jag kom också in på journalistikprogrammet. På Mittuniversitet, bildjournalistik tror jag det hette. Men jag valde att plugga gestaltande fotografi på Gamleby fotoskola.

 

I dag jobbar Jennika som fotograf och skriver ibland för att det funkar att blanda som frilans.

–Nu plåtar jag musik och jag har jobbat ihop till min egen utrustning, stenhårt. Band är det coolaste som finns att fota, det är jätteenkelt egentligen. Jag tyckte om musik, det har jag alltid gjort. Det är ju tack vare pappa helt klart, han gillade väldigt arg musik och så tyckte jag att det lät ju bättre än den snälla musiken. Då typ jag tog hans skivor i smyg så här, satt och lyssnade på Rob Zombie och han fattade inte varför jag kunde sjunga med i texterna. När jag var 16 så gick jag på min första festival och då hade jag också med min systemkamera med telezoom. Point n shot, typ och jag fick några jättebra bilder. En av bilderna har jag fortfarande i min portfolio för att jag tycker att det är roligt bara för att komma ihåg vart man kommer ifrån.

 

Jennika är också E-Sportsfotograf. För E-Sporten tjänar hon mycket mer pengar medan hon tycker att alla som jobbar inom musiken är fantastiska. Och precis som de själva brinner för någonting, kommer de bra överens.

–Ibland är det jättejobbigt, men varje gång du får ett jobb som du går igång på så får du ännu mer energi. Jag åker med på turné, olika länge. Ibland kan det vara så att jag inte vill vara med hela turnén.


Jennika jobbade också på Ikea ett tag.

–Jag jobbade i deras studio i Älghult, var med och gjorde förra katalogen lite grann. Där har man ju en fast månadslön som fotograf. Jag skulle till exempel fotografera tallrikarna i diskmaskinen så man såg lättare vart man ska ställa dom. Det var inte riktigt min grej. Det va ett bra företag men inte min grej.

 

Det är jätteviktigt med retusch för att raw filer är ju inte färdiga det måste ju redigeras. Så jag älskar bild retusch, det tycker jag är jätteviktigt å jättekul för att en bild är aldrig färdig när den är tagen, den är bara halvklar. När jag gick här var jag lite tvärt om och gjorde viss retusch för man måste men det va ju kul att ta bilden, nu är jag nästan tvärt om. Roligt när man får sätta sig ifred med sin kopp kaffe och sitta där och bara titta på samma bild skit länge.

 

Jag kan inte gå på konserter utan att fota, jag blir jättenervös. Tror jag har varit på över 65 spelningar i år som jag har plåtat, jag har varit på fler men jag har plåtat 65 stycken typ.

Jag tror jag hade 98 förra året, nära hundra! Det går fort när det börjar gå bra och nu har jag mest siktat framåt på saker jag ska göra och coola band som jag ska jobba med.


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och