Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Fredagen den 16 november 2018 - klockan 02:03
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Fordons- och transportprogrammet


Clara Engstrand 2017-05-15

Förstaårselever som går Fordonsprogrammet och snart är klara med grundutbildningen.
Förstaårselever som går Fordonsprogrammet och snart är klara med grundutbildningen.

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta med olika fordon och transporter eller med godshantering.

 


Programmets inriktningar:

  • Personbil
  • Transport
  • Godshantering
  • Karosseri och lackering
  • Lastbil och mobila maskiner


Hur arbetar vi?

I våra stora verkstadslokaler på Borgarskolan får du lära dig om fordons funktion och konstruktion och hur du diagnostiserar, reparerar och utför service på dem.

Målsättningen är att du som elev ska skaffa dig så mycket kunskaper och färdigheter att du klarar branschens certifikat och har möjlighet att börja jobba direkt efter skolan. För att ytterligare underlätta för dig att få jobb så får du även körkortsundervisning i skolan.


Hälsokrav

Om du tänker dig en framtid inom branschen så är det viktigt att kroppen håller. Arbete inom fordonsbranschen kan ibland vara fysiskt påfrestande, med ansträngande arbetsställningar och en del tunga lyft. Du behöver inte vara jättestark men det är bra om du inte har problem med rygg och axlar.


Arbetsplatsförlagt lärande

Fordons- och transportprogrammet på Borgarskolan har ett samarbete med motorbranschen. Vilket innebär att vi kan erbjuda våra elever APL-platser med bra kvalitet. Eftersom våra lärare känner till företagen väl så kan de också oftast se till att du hamnar på en plats som passar för just dig. Personbilsinriktningen har minst 15 veckor APL under studietiden, oftast mer.


Utökad APL

I årskurs 1 får du en grundutbildning tillsammans med personbilsinriktningen. I delar av årskurs 2 och hela 3 får du sedan din praktiska träning ute på företag under två dagar varje vecka, varvat med längre APL-perioder. I skolan läser du kärnämnen och yrkesteori.För att veta lite mer om utbildningen, frågade vi också tre elever som går på Borgarskolans Fordonsprogram. Så här svarade de:

– Första året får man lära sig grundläggande kunskaper om bilar. Man får en grundutbildning. Till exempel vad man gör som bilmekaniker. Man får också lära sig om olika branscher.
I tvåan får man lära sig mer inriktat mot något ämne. Personbilsmekaniker, lastbilsmekaniker, bilskadereparatör eller lastbilschaufför. Ett tips är att vara intresserad. Att du kan tänka dig att jobba med något sådant här. De flesta har då jobb efter studenten, och det är det bästa!


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen

Omröstning
Nu lottar vi ut biobiljetter igen!
Det visas många bra filmer nu. Berätta vilken slags film du skulle vilja se så kan du vinna biobiljetter för två! En perfekt present till dig själv eller någon annan. :) Vi lottar ut biljetter varannan månad bland de som röstar.
Action
Dokumentär
Drama
Komedi
Övrigt alternativ
Romantik
Rysare
Sci Fi

  Resultat 
Omröstning
Vilken årstid tycker du bäst om?

Älskar vinter och snö!
Bra med alla olika årstider
Hösten är mysigast!
Sommaren är bäst!
Våren är finast!

  Resultat 
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att bli politiker?

Ja
Nej

  Resultat 
Omröstning
Vilka av dina bilder brukar du bli mest nöjd med?

Andra människor
Djurbilder
Mina selfies
Naturbilder
Övrigt

  Resultat 
Omröstning
Har du börjat ta körkort?

Ja!
Nej!

  Resultat 
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och