Idrott, entreprenörskap och kommunikation
Torsdagen den 28 januari 2021 - klockan 09:29
« Föreg. Nästa »


Skicka bildinsändare

Dag 6


T 2016-03-10

Webbnovell


20 mil från gränsen mellan Norge och Sverige. Du har dina solbrillor på och solens strålar lyser från sidan av bilen mot dig så att ditt ansikte bara är en svart skugga. Du kör sakta ner för berget med darrande händer, du är nervös för att tappa greppet. Inte för att du är rädd att skada dig, utan för att du är rädd att jag ska skada mig, så säger du iallafall. Jag sitter bredvid med en filt runtom mig och benen i skräddarställning med ansiktet snett mot dig. Jag läser ur en gammal bok som vi köpt på butiken mitt ute i ingenstans för några dagar sedan som är fylld av korta noveller med inspiration från romantiken. Jag läser en som heter Soluppgångar och kaffe koppar.  

”Jag skrev denna korta essä för att bringa frid i folks hjärtan och jag hoppas att historien läses i framtiden, inte som en historia läses i klassrummet, utan som en bibel läses i kyrkan för att förespråka frihet och gemenskap.” läser jag. Du fnissar till och säger att denna historia antagligen kommer låta som en barnhistoria om prinsar och prinsessor och lyckliga slut. Jag ler lite snett med munnen och börjar läsa. ”Det fanns en gång ett land där varje morgon folket gick upp innan gryningen och gjorde iordning sina kaffepannor och vattenkokare och någon smörgås. Väckte sina älskade och förberedde sig för soluppgången. Vissa kanske satte sig i köket och kollade ut genom sina fönster medan andra satte sig på sin veranda, la sig i sin hammock eller satte sig på filten på gräset medan de väntade på att solen skulle vakna. De satt där någon minut senare med en kopp varmt i handen och solen framför sig, ett ögonblick som varade i en evighet och samtidigt bara några minuter. Detta var vardagen förut och det bringade fred hos folket. De blev lugnare och lyckligare för att de visste att de delade detta ögonblick med flera miljarder och samtidigt endast med en själva. Det vara detta ögonblick som gjorde livet värt att leva, detta som gjorde att fred förespråkades och våld avskyddes.” Bilen skakar till, det var en sten. Du stannar bilen och andas. ”Det där var nära” sa du. Vi kliver ut och kollar så att bilen inte är skadad. Den klarade sig.

Vi bestämmer oss för att stanna här och slå äger för natten. Det är en liten skogsdunge med granris som gräs och snötäckta trätoppar. Vi slår upp vårt tacktält och gör iordning en eld som vi kan grilla marshmallows på efter middagen. Det är din tur att laga mat och du sitter på en sten ett tag och tänker på vad du skulle kunna göra. Fem minuter senare ställer du dig upp och säger att du ska laga en chiligryta med ris och lite jalapeno med ost på sidan. Du gör iordning trangiaköket börjar hacka chilin. Jag tar en promenad i den lilla skogen och plockar lite smågrenar som vi kan använda för att hålla elden vid liv. Du ropar på mig efter 30 minuter att maten är klar. När jag kommer fram står du med en vattenflaska över armen och låtsas vara en kypare. ”Slå dig ner” säger du och jag fnissar till. Jag sätter mig ner och du serverar maten och drickan och sätter dig sedan ner. Efter maten sätter vi oss runt elden med en påse marshmallows och en varsin pinne. Vi sitter tyst ett tag tills du säger ”kan du fortsätta med historien?” ”Självklart” svarar jag och hämtar boken och sätter mig. ”Om detta skulle vara vardag nu, hur skulle världen se ut? Skulle det vara fred, skulle alla vara lyckliga? Tänk om alla skulle  försöka, jag vet att vissa kommer säga att det bara är en dröm, det är en fin tanke med det kommer aldrig funka. Men, hur kan de veta det utan att ha testat, hur kan man veta någonting alls om det inte är bevisat eller om man har testat det själv. Jag tycker att människor borde tro på sina drömmar, för om det inte är bevisat hur kan man då veta?” Jag stänger boken. ”Det var det sista” säger jag. Du sitter tyst och stirrar ut i intet. Det går en, två, tre, fyra, tio, femton minuter innan du ens släpper blicken och säger ”Du och jag borde göra det, varje dag, så att vi aldrig gör slut, så att vi alltid är lyckliga tillsammans även om resten av världen inte är det.”


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Tipsa redaktionen
Borgisnytt
Ansvarig utgivare:   Kerstin Engström-Halén
Webmaster:   Kerstin Engström-Halén
Redaktion:   Kerstin, SA Media och