Lördagen den 19 september 2020 - klockan 14:56
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
   

_________________________ 1. TROLLAKYRKA


Klas Wennerberg 2007-10-03

Inlandsisarna har gång på gång täckt Skandinavien. Den sista istiden har lämnat nu synliga avlagringar och spår som t ex isrefflor, slipade bergssidor, rullstensåsar, krossat och osorterat ytmaterial (morän) och flyttblock.

Trollakyrka är ett av de största blocken i Blekinge. Inlandsisen, som var minst 2 km tjock, tyngde ner jordskorpan. När isen lämnade södra Blekinge för 12000 år sedan, fanns det vid stranden en jättestor issjö. Den högsta kustlinjen ligger idag på 65 meters höjd, eftersom jordskorpan fjädrat tillbaka.

Under avsmältningen sjönk iskakan ihop med allt sitt material. Här i Blekinge är bergryggarna ofta fulla med block. Hobybygdens breda dal fylldes senare av löst material från den stora isälv som vräkte ut smältvatten från isen i norr. Dalen är alltså ett delta som stigit upp ur havet och innehåller skiktade lager.Titta på grustagen!

Tidigt uppstod stigar, senare vägar från by till by, på gränsen mellan odlingsjord och bergryggarna. Utefter dessa leder lades ofta gravar som t ex i Måstad och Hjälmsa. Allt som människor tyckte var märkligt i närheten av en väg blev föremål för fantasin. Man talade om jättekast eller att trollen tagit sin boning bland de stora blocken.

Människor förr hade ingen aning om hur årmiljonernas erosion har jämnat bergskedjor platta eller att kontinenter har splittrats och flyttats och att gamla havsbottnar har lyfts upp. De trodde att den natur de såg var Guds skapelse, och sådan hade den sett ut sen dess i sextusen år, sådär. De hade alltså inte alls samma natursyn som vi har och hade
betraktat en modern beskrivning som galenskap.


Det var först vid 1800-talets mitt som det blev vetenskapligt känt att vi haft en istid. Men nu vet vi att varma perioder på ca 20 000 år avlöses av ständigt nya istider.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Söndag 4/10
Silpinge-klassikern PROMENAD
Fredag 13/11
Silpinge-klassikern JOGGING
Måndag 23/11
Silpinge-klassikern SKIDOR
Söndag 6/12
Silpinge-klassikern SIMNING
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels