Lördagen den 19 september 2020 - klockan 14:04
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
   

_________________________ 11. GYÖN


Leif Olsson 2008-02-11

Bild:IL

Gyön har varit ett fiskeläge sedan slutet av 1700-talet, då de första fiskarna bosatte sig vid Svalemålaviken. Före 1801 tillhörde marken på Gyön alla byar som hörde till den så kallade Hoby Vara, men vid ”storskiftet” samma år delades marken upp, så att Björstorp fick den sydligaste delen och Svalemåla den nordligaste. Den första garnhagen, som användes av fiskare i viken, låg på ängen väster om skylten.

1840 finns det 9 stugor runt viken och invånarantalet är nu uppe i cirka 60 personer. I husförhörslängderna står de som fiskare eller torpare.

Vid sekelskiftet 1900 bor här ett nittiotal människor i 15 stugor. Räknar vi med torpen i området ökar invånarantalet till över 100 personer. De flesta som flyttade hit på 1800-talet kom från Eriksberg, Hällaryds skärgård, Tjärö och Skiftesholmen. Man kan finna stugor runt viken, som ursprungligen är byggda vid denna tid eller i början av 1900-talet. Men ända fram till 1940-talet var det också vanligt att man flyttade hus. Ännu ligger här sådana hitflyttade stugor.

I början av 1900-talet fanns det ett fyrtiotal båtar för fisket runt Svalemåla-viken, varav 8 vrakekor, tjärade eller målade i grönt. Det viktigaste fisket var sillfisket. När man kommit ut till fiskeplatsen lade man ut 60 till 80 garn. Man tog ner segel och mast. Båten och garnen fick under natten driva fritt för vind
och ström (vrakfiske). Så fort det började ljusna igen togs näten upp. Laxen och ålen ansågs vara den finaste fisken, eftersom man fick bäst betalt för den. Vrakekan KN Försten 128 blev 1910 den första med tändkulemotor.


Gyön är unikt besökt av berömda sommargäster. Redan på 1910-talet blev många författare och konstnärer inspirerade av närheten till havet och alla de vackra vyer, som också vi möter.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Söndag 4/10
Silpinge-klassikern PROMENAD
Fredag 13/11
Silpinge-klassikern JOGGING
Måndag 23/11
Silpinge-klassikern SKIDOR
Söndag 6/12
Silpinge-klassikern SIMNING
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels