Söndagen den 16 februari 2020 - klockan 21:19
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
   

Bräkneleden norra slingan

_________________________ 16. ÖRSERYDS BY


Birgitta Olsson 2007-10-03

Gårdar och hus i Örseryd byggdes en bit upp från ån, på torrare mark längs en smal och högryggad ås. Namnet understryker att byns marker sträcker sig ganska långt åt nordväst. Här på högre, stenigare mark ligger tre sjöar med Ör i namnet och synliga stengrund ute i vattnet. Ör är besläktat med ora = stenig, höglänt utmark. Efterleden -ryd betyder röjning i skogsmark.

I jordrevningen 1671 registrerades ett hemman med tre åbor som var arrendebönder under kronan. Tre åbor betyder antingen att flera enheter tillsammans räknades som ett hemman eller att flera hushåll bodde på samma gård. Det var nämligen mycket vanligt att en by började med en ensamgård så här långt norrut i Blekinges skogsbygd.

När vi kommer in på 1800-talet har byn vuxit ut till fyra eller fem gårdar. En småskola uppfördes omkring 1850 och en folkskola byggdes 1904 med en lärosal, ett kapprum, slöjdsal, skolbibliotek samt en tjänstebostad på tre rum och kök. Skolan fanns kvar in på 1950-talet; 1947 fanns det 9 elever i småskolan och 20 i folkskolan.

Postboden i Örseryd
Bild:IL
Postboden i Örseryd

Det lilla huset med den stora luckan är ett posthus som byggdes cirka 1918 av Axel Lindström, en hemvändare från Amerika. Nu slapp brevbäraren hämta posten i Hoby två gånger i veckan och folk från Örseryd och byarna runt omkring hade 25 fack att dela på. I början av 1960-talet lades verksamheten ner. Mellan posthuset och folkskolan går den gamla kyrkvägen norrut till Hålabäck och Öljehult. Innan Öljehult blev en egen församling fick man bära ner sina döda och barn som skulle döpas till Hoby. Det blev flera mil i delvis väglös terräng.

Axel Lindström startade också en snickerifabrik i Örseryd 1902. På 20-talet fanns här ungefär fem anställda. Fabriken brann ner 1936 men återuppstod i ny regi och blev Ekens täckfabrik, där cirka tio anställda tillverkade täcken och stickade madrasser in på 40-talet.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


vädret

Årsmöte

_____________________________

Bräknetrampen


Folder

Hänt i föreningarna

PRO dec

Föreningar: berätta
om er verksamhet!
Skicka in bild och några rader om möten, träffar, resor mm i din förening! Alla ser inte era inlägg på facebook! Skicka till braknebygden@gmail.com

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Onsdag 19/2
Årsmöte PRO
Torsdag 27/2
Trivseleftermiddag i församlingshemmet
Pubkväll i Bygdegården
Söndag 1/3
Årsmöte Bräkne-Hoby Samhälls- och Hembygdsförening
Onsdag 4/3
Bokcafé Ängeln
Fredag 6/3
Sagostund på biblioteket
Söndag 8/3
RADIOGUDSTJÄNST i Bräkne-Hoby kyrka
Måndag 9/3
Bygd i Samverkan årsmöte
Tisdag 10/3
KiAs Butik visar scapbooking
Torsdag 12/3
IT-vägledning på biblioteket
Binbo
Söndag 15/3
Idrotten i Hoby
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Kulturhuset

lions loppis

kyrkan

Det händer i Bräkne-Hoby

Bräknebygden


Silpinge-nytt

BBAB


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels